Uitgaan & Cultuur

Eén meter krentenwegge voor echtpaar Stam

Sfeervolle foto van vooroorlogse Smeijerskampstraat in de prijzen

WIERDEN – Een sfeervolle foto, waarop het dagelijks leven in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw in Wierden wordt verbeeld, heeft Rudolf en Dinie Stam een enorme krentenwegge opgeleverd. Ria Broeze en Leta Evers, bestuursleden van de HKW, verraste het echtpaar vrijdagochtend met deze uitzonderlijk grote Twentse lekkernij. De oude, maar scherpe beeldprent is een van de vele foto's die de Stichting Historische Kring Wederden (HKW) toegezonden kreeg na een oproep. De stichting had in november vorig jaar een prijsvraag uitgeschreven, om op die wijze zoveel mogelijk oud en uniek Wierdens beeldmateriaal te vergaren.

Er ligt nog heel veel authentiek beeldmateriaal bij mensen thuis, al dan niet in dozen op zolders te verstoffen. Dat is jammer, meent het bestuur van de Historische Kring Wederden. Zij wil de geschiedenis van Wierden vastleggen en koesteren voor het nageslacht. “We hebben na onze oproep meer dan driehonderd foto's ontvangen van zeventien verschillende inwoners”, vertelt voorzitter Ria Broeze. “Dat is veel meer dan verwacht. Ondanks dat de wedstrijd nu voorbij is, blijven we altijd belangstelling houden voor oude foto's. Dat mag van tien jaar terug zijn of van honderd jaar geleden. Op die manier kunnen we de historie van ons dorp goed in beeld (blijven) brengen!”

Groentekar van opa Oostlander
Het echtpaar Stam, woonachtig aan de Rijssensestraat, had aan de oproep gehoor gegeven en leverde onder meer een foto aan die een goed beeld schetst van het dorp Wierden in het begin van de twintigste eeuw. De foto is nog voor de Tweede Wereldoorlog genomen en laat de groentekar van opa Oostlander zien. “Dit is mijn opa Oostlander, met zijn zoon”, duidt Rudolf. “De  foto is genomen aan het begin van de Smeijerskampstraat bij huisnummer 1, of zoals het toen werd genoemd 'op 'n bouw'.” De Smeijerskampstraat was de eerste buurt in Wierden die in de jaren twintig als sociale woningbouw werd gerealiseerd, vandaar die bijnaam. Lees over deze straat in de rubriek van de Historische Kring Wederen in deze krant meer. “De foto laat het tijdsbeeld goed zien. Zo zie je achter de wagen ook nog een klein deel van de winkel van Heutink aan de Rijssensestraat, dat is iets verderop van waar ik nu woon.”

Uit de vele inzendingen hebben bestuursleden van de HKW onafhankelijk van elkaar de tien mooiste beelden geselecteerd. De foto van de wagen in de Smeijerskampstraat stak er echter met kop en schouders bovenuit, meent Leta Evers. “De foto ademt de sfeer van toen, het maakt die tijd tastbaar en is bovendien erg herkenbaar. De geschiedenis gaat als het ware weer leven als je er naar kijkt, het spreekt echt tot de verbeelding! Natuurlijk is er nog veel andere mooi beeldmateriaal aangeleverd en ook daar zijn we heel erg blij mee. Zo hebben we veel foto's van boerderijen gekregen, maar ook een foto waarop te zien is dat er in de winter geschaatst werd en eentje van een trouwerij.”

Met de foto-actie wil de Historische Kring Wederden vooral zichtbaar blijven, nu het vanwege de opgelegde corona-maatregelen niet mogelijk is om de expositieruimte in de Van Buuren Stee te bezoeken. Broeze: “Op de achtergrond zijn we uiteraard nog steeds actief op meerdere vlakken. Zo wordt gewerkt aan de plannen voor het opwaarderen van de vluchtheuvel in het centrum, het terugplaatsen van de kruissteen in de Kruissteenweg en het weer toonbaar maken van de oude begraafplaats aan de Appelhofstraat. Zodra er weer meer mogelijk is, kunnen we goed van start gaan, doordat we nu al veel voorbereidingen treffen.”