Uitgaan & Cultuur

Paarden – en ponymarkt Enter wederom afgelast door zware coronaregelgeving

De paarden- en ponymarkt van Enter trok in 2019 nog duizenden bezoekers. Fotograaf: Gerrit Eertink.

ENTER – De kogel is door de kerk: de paarden- en ponymarkt in Enter gaat ook dit jaar niet door. Voor de tweede achtereenvolgende keer moet het jaarlijkse evenement worden afgelast vanwege de zware coronarestricties die de overheid heeft opgelegd. “We kunnen op de markt de anderhalvemeter niet waarborgen en voorlopig wordt die maatregel nog niet losgelaten”, zegt verantwoordelijk marktmeester Johnny Jansen. “De Enterse markt is normaliter bij een uitstek een plek waar families maar ook oud-inwoners elkaar weer eens zien en bijkletsen. Op anderhalvemeter afstand is dat niet te doen.”

De levende have-markt zou dit jaar anders op donderdag 5 augustus zijn. “Onze markt is een van de eerste markten van het seizoen. Hoewel de maatregelen steeds meer worden losgelaten, komt die versoepeling voor de paarden- en ponymarkt helaas niet op tijd. Met de anderhalvemeter regelgeving in ons hoofd hebben we opnieuw alle mogelijkheden tegen elkaar afgewogen. Met elkaar kwamen we toch tot de conclusie dat het niet verantwoord is”, meent Jansen. Los van de veiligheid zouden de kramen te ver uit elkaar komen te staan. “Daar wordt de markt ook niet veel gezelliger van.”

Rhinovirus
De afgelasting heeft overigens niet alleen te maken de beperkingen door de coronaregelgeving. Het is bekend dat het rhinovirus de kop weer heeft opgestoken in de paardenwereld. Dit virus zorgt bij paarden voor ernstige gezondheidsproblemen en wordt onderling overgedragen of via de kleding en handen van mensen. Paarden krijgen griepachtige verschijnselen, verliezen hun veulen of krijgen neurologische aandoeningen. Ze kunnen er zelfs aan overlijden. “Voor de Stichting Paarden en Ponymarkt Enter, de stichting Vleesveekeuring, de gemeente en mij als marktmeester was het duidelijk, we kunnen dit evenement nu niet laten doorgaan, want ook de veiligheid van de dieren is belangrijk.”

Het is geen optie om de markt op een later tijdstip dit jaar te organiseren. Jansen: “Het is toch een echte zomermarkt. Bovendien moeten al die vrijwilligers dan hun plannen omgooien... Nee, het is geen overweging geweest. Bovendien gaat iedere stichting haar evenement nu in september plannen, dan wordt het vechten om bezoekers. We gaan gewoon volgend jaar verder en bezinnen ons nu nog op een andere, veilige en leuke actie.”