Uitgaan & Cultuur

Leerlingen van Sjaloomschool bezoeken reizende expo 70 Molukkers in Overijssel

WIERDEN – Het is muisstil als op woensdagochtend de kinderen van groep zes van de Sjaloomschool naar de verhalen van Paul Salakory luisteren. In de centrale hal van het gemeentehuis geeft de in Wierden geboren en getogen Molukker tekst en uitleg aan de hand van de reizende tentoonstelling over 70 jaar Molukkers in Overijssel.

Nog tot en met het eind van de maand kan iedereen die dat wil de expositie bezoeken tijdens de openingstijden van het gemeentehuis. Door middel van grote banieren wordt kort en bondig en op basis van persoonlijke verhalen de geschiedenis van de Molukkers verteld. Behalve de zeven gemeenten waar de Molukkers vorige eeuw zijn gehuisvest, is in Wierden ook speciale aandacht voor het voormalige woonoord Vossenbosch.

Woensdag 16 februari waren enkele groepen van de Sjaloomschool te gast, op donderdag van de Widerode. Salakory weet de aandacht van het groepje kinderen aardig goed vast te houden. Door te vertellen over normen en waarden en dat te koppelen naar het heden, met af en toe een grapje tussendoor.

Op de banieren zijn de verhalen te lezen van Molukkers (vroeger Ambonezen genoemd) van verschillende generaties. Ieder heeft een eigen link met het verleden, maar ook een band met de toekomst. “Een mens is een mens, ongeacht of je nou rood, groen of zwart bent”, vertelt Salakory aan de leerlingen. “We waren de eerste groep 'kleurlingen' in Overijssel en vaak onbegrepen. De overheid heeft fouten gemaakt, toen we in 1951 overkwamen vanuit de Molukken met het schip de Asturias. niet iedereen begreep dat. In de Molukse wijk in Wierden staan drie zuilen opgesteld: het verleden, het heden en de toekomst. We maken deel uit van de Wierdense gemeenschap.”