Uitgaan & Cultuur

Leerlingen Sjaloomschool begraven tijdscapsule met duurzame wensen

WIERDEN – Leerlingen van de Sjaloomschool in Wierden hebben donderdag 15 april een tijdscapsule begraven, met daarin zogenoemde duurzame wensen. De kinderen hebben nagedacht hoe de wereld er over vijftien jaar uit ziet, dit als onderdeel van bewustmakingsprogramma over duurzaamheid.

De Sjaloomschool startte samen met verduurzamingspartner Slim Opgewekt Scholen het bewustmakingsprogramma over duurzaamheid, genaamd het Wattsons lab. Uniek is dat dit programma voor leerlingen in combinatie is met de technische verduurzaming van de school. De school heeft namelijk ook zonnepanelen en nieuwe energiebesparende ledverlichting. Zo liggen er inmiddels tachtig zonnepanelen op het dak van de school, die samen met het plaatsen van ledverlichting in de school, zorgen voor een jaarlijkse besparing van ruim 19.140 kg CO2. De school wekt nu evenveel energie op als dat er verbruikt wordt.

Directrice Saskia van der Stouw staat achter dit initiatief: “We willen de kinderen van de Sjaloomschool ervan bewust maken dat we samen zorg moeten dragen voor de aarde én we willen hen laten ervaren dat we daar samen verantwoordelijk voor zijn en aan bij kunnen dragen.”

De Wattsons, slimme onderzoekers over duurzaamheid, openden een aantal weken geleden samen met de leerlingen het lab op de school en legden zonne-energie op een leuke manier uit. In de daaropvolgende weken konden alle leerlingen proefjes en opdrachten in het Wattsons lab doen. Zo werden ze zelf ook slimme onderzoeker over thema’s: energie, afval, eten en water.

Afgelopen donderdag werd het programma feestelijk afgesloten via een livestream voor alle klassen. Eén van de onderdelen in het programma was het maken van een duurzame wens. De kinderen dachten na over hoe de wereld er over vijftien jaar uitziet. Alle duurzame wensen gingen in een tijdcapsule en zijn in de grond begraven. Over vijftien jaar wordt het weer opgegraven en zien de leerlingen of hun duurzame wensen zijn uitgekomen. Een van de wensen van een leerling uit groep vier was 'Ik wens dat we over vijftien jaar ons bad kunnen vullen met gezuiverd regenwater'.