Uitgaan & Cultuur

Laatste kans om te shoppen in Sunte Mart'n Weekend Winkel

Geen gezellige traditionele jaarmarkt zoals afgelopen jaar, maar wel een Sunte Mart'n winkel.

WIERDEN – Normaliter zou deze week vanaf donderdag het najaarsevenement Sunte Mart'n in het centrum van Wierden worden gehouden. Iedereen weet inmiddels dat dit niet mogelijk is vanwege de coronamaatregelen. Om toch iets van de sfeer van weleer te creeeren heeft Stichting Sunte Mart'n dit jaar een tijdelijke winkel aan de Nijverdalsestraat 44 (naast Bike Tuning Wierden) ingericht, als alternatief voor de traditionele jaarmarkt.

“In de eerste drie weekenden waren de bezoekersaantallen boven verwachting, velen hebben de weg naar de winkel gevonden”, vertelt mede-organisator Rob Kortenhorst. “En iedereen reageert positief, waardeert het dat we op deze manier toch wat aandacht kunnen geven aan Sunte Mart'n, vooral nu de jaarmarkt helaas niet door kan gaan.”

In de tijdelijke winkel worden onder andere streekproducten verkocht, denk daarbij aan kaas, bakleverworst, bloedworst, rookworst, droge worst en balkenbrij. Maar ook overheerlijke toetjes zoals hangop met diverse smaken, aardappelen van Wierdense grond en wijn van druiven die in Rectum groeien. “Natuurlijk vergeten we onze inmiddels befaamde pruimenjam niet”, vertelt Kortenhorst lachend. “En de speciaal gebakken Sunte Mart'n Bol, heerlijk gevuld met rozijnen, noten en zaden is erg lekker bij de koffie! En wat te denken van honing, maar ook figuren gemaakt van bijenwas en de 'Blije Bijen Mix'. Bloemzaden om straks in het voorjaar te zaaien, zodat de bijen bloemen hebben om hun nectar te zoeken.”

Serviceclub Lions afdeling Wierden heeft bovendien weer vele liters snert gekookt. Net als voorgaande jaren gaat de opbrengst daarvan naar een goed doel, deze keer een duofiets voor het Beekdalhuis in het Zuidbroek te Wierden. De snert is diep ingevroren en kan thuis warm worden gemaakt.

Natuurlijk zijn ook dit jaar loten te koop van de fameuze Sunte Mart'n Lotterieje. “Met dit jaar als prijs tien keer een geweldige 'koeientas', gevuld met de meest fijne streekproducten en spullen gerelateerd aan de 'koeienmarkt'. Allemaal uit ons eigen winkeltje. De loten kosten een euro en als je vijf loten koopt krijg je er een pak Wierdense Brok (speculaas) gratis bij!”

Aarzel niet en kom nog naar de winkel nu het nog kan. “Aankomend weekend zijn we namelijk alweer voor het laatst geopend. Vrijdag 30 oktober van 13.30 uur tot 20.00 uur, zaterdag 31 oktober van 9.30 uur tot 17.00 uur en de slotdag is Sunte Mart'n-maandag 2 november van 9.30 uur tot 17.00 uur.