Uitgaan & Cultuur

Koningsdag in Wierden en Enter ondanks beperkingen succesvol

WIERDEN/ENTER – Wierden en Enter hebben Koningsdag op sobere wijze gevierd. Geen rommelmarkt, spellen, Scoutingactiviteiten of optocht en al helemaal geen bomvolle tent dit jaar. Toch hebben de Oranjeverenigingen van beide dorpen er alles aan gedaan om het onderste uit de kan te halen van wat er mogelijk is op basis van de huidige maatregelen.

In Wierden is voorafgaand aan Koningsdag de traditionele oecumenische dienst gehouden, maar wel in een ander jasje. De viering was digitaal en vanuit de verschillende deelnemende kerken; geen tentviering derhalve.

Daarnaast was er op de dag zelf de traditionele aubade met vlag hijsen én het spelen van het Wilhelmus door enkele muzikanten, maar ook deze keer online. "Dit hebben we allemaal van te voren op video opgenomen, zodat de inwoners het thuis via social media konden volgen op Koningsdag zelf", aldus Ellen Maat van de Wierdense Oranjevereniging.

Tevens hebben alle kinderen in Wierden op hun eigen basisschool of peuterspeelzaal een oranje klapperhandje gekregen, zodat ze na de Koningsspelen op school duidelijk hoorbaar in Wierden naar huis konden gaan. En voor alle trouwe donateurs van de Oranjevereniging was het mogelijk om een bos tulpen af te halen op het Binnenhof. Zo is getracht toch nog het Koningsdaggevoel in de Wierdense kern te krijgen.

Puzzeltochten
Ook in buurtdorp Enter  waren de festiviteiten flink ingeperkt, maar ook hier heeft het comité er toch een feestelijke dag van weten te maken. “Het was een super geslaagde dag, de zon werkte fantastisch mee. We hebben heel veel mooie, leuke en enthousiaste reacties mogen ontvangen”, vertelt bestuurslid Marion Meenks enthousiast. Voor de auto- en de fietspuzzeltocht was meer dan voldoende animo, evenals de online bingo. “We hebben zeventig auto's aan de start zien verschijnen. Ook hebben 232 volwassenen en 107 kinderen de fiets gepakt voor de mooie tocht.”

In totaal zijn ruim vierhonderd lunchpakketten verkocht en 32 borrelplanken voor bij de bingo. “De deelnemers hebben vanuit de Oranjevereniging deze lunch geheel gratis aangeboden gekregen. Wij hebben daarom deze lunchpakketten bij de Enterse horecaondernemers besteld, om ze op deze manier een hart onder de riem te steken! Ook waren we hartstikke blij met de ruimte die restaurant La Vida aan ons beschikbaar heeft gesteld, om daar ons 'hoofdkwartier' op te slaan voor de gehele dag, vanaf waar wij onze live-uitzendingen konden maken.”