Uitgaan & Cultuur

Weer geen Oranjetocht en Avond4daagse in Wierden

Georganiseerde wandelingen door Ambulare al een jaar niet mogelijk

Ook dit jaar geen Avond4daagse in Wierden. Foto van de laatste editie, in 2019.

WIERDEN – Het is al ruim een jaar geleden dat de laatste georganiseerde wandeltocht door wandelvereniging Ambulare werd georganiseerd. Het bestuur van de Wierdense vereniging heeft “met pijn in het hart” opnieuw moeten besluiten om de Oranjetocht én de Avond4daagse niet door te laten gaan. De Oranjetocht stond gepland voor 1 mei, de Avond4daagse zou dit jaar van 1 tot en met 4 juni in Wierden gehouden worden. “De coronapandemie, de bijkomende maatregelen en de vooruitzichten maken het onmogelijk deze evenementen te organiseren zoals je dat van ons mag verwachten”, duidt voorzitter Ton Kortenhorst.

Op de website van de wandelvereniging staat duidelijk omschreven dat wandelen juist een gezonde tijdsbesteding is. 'Wandelen is goed voor je hart en je longen en niet te vergeten de botten en de spieren. Bovendien heeft het een positieve invloed op je gemoedstoestand. Steeds meer wetenschappelijke artikelen onderschrijven dat wandelen goed is voor je gezondheid. Wandelen biedt veel gezondheidsvoordelen.' Ondanks al die voordelen voor het persoonlijk welzijn ziet Ambulare toch geen mogelijkheden om tradities in ere te houden. Oorzaak: corona en alle bijkomende beperkingen die door de regering zijn opgesteld.

“De kans dat we in mei en juni van dit jaar nog te maken hebben met de anderhalvemetermaatregel is groot”, duidt Kortenhorst. “We moeten rekening houden met de aantrekkingskracht van de Avond4daagse op het publiek en dan met name op de vrijdag. Het controleren en naleven van de maatregelen bij het grootste wandelevenement van Ambulare is haast niet mogelijk. Bovendien vragen we ons af: is de Avond4daagse nog wel de Avond4daagse zonder het feest en de support van de toeschouwers aan de zijlijn?”

Wederom teleurgesteld
Reden te meer voor de organisatoren om ook dit jaar een streep te zetten door de komende evenementen; hoe gezond ze in principe ook zijn. Bovendien, aan populariteit van de wandelsport ligt het ook niet. Wandelen wordt meer dan ooit als prettig en gezond vermaak gezien. Kortenhorst: “Wij voelen een grote verantwoordelijkheid voor onze deelnemers, toeschouwers, vrijwilligers en medewerkers. De huidige onzekerheden nu en richting de zomer maken het risico te groot om de volledige voorbereiding te starten, terwijl dat wel al zou moeten. Wij zijn ontzettend teleurgesteld dat de Oranjetocht en Avond4daagse voor het tweede jaar op rij niet door kunnen gaan. We kunnen ons voorstellen dat velen dit gevoel met ons zullen delen. In de eerste plaats natuurlijk alle wandelaars die zich erop hadden verheugd om weer aan de start te mogen verschijnen.”

Of er überhaupt dit jaar nog een georganiseerde wandeltocht op de agenda komt te staan, valt nog te bezien. Toch blijft Kortenhorst onverminderd positief “In de tussentijd moedigen we iedereen aan om in beweging te blijven. Juist nu, want wandelen kan altijd en overal, uiteraard met inachtneming van de regels. Wij hopen in elk geval dat dit jaar de lampionoptocht op 29 oktober en de GezinsKerstwandeling wel weer door kunnen gaan!”

Uw reactie