Uitgaan & Cultuur

Filmpremière in bios Enschede:
De beentjes van Sint-Hildegard

REGIO = In bioscoop Kinepolis in Enschede werd woensdag 10 februari de exclusieve Twentse voorpremière gehouden van film ‘De beentjes van Sint-Hildegard'. Er lag een rode loper uitgerold om regisseur Johan Nijenhuis, de hoofdrolspelers Herman Finkers (verhinderd) en Johanna ter Steege , de overige gasten en vele bezoekers te verwelkomen. In negen filmzalen werd ten overstaan van zo'n 2.200 mensen de Twentse speelfilm vertoond. Een alleszins geslaagde première. Twee dagen eerder vond in theater Tuschinski te Amsterdam de échte première plaats. Ook uitermate geslaagd, zo heb ik begrepen van de befaamde sopraanzangeres Elly Ameling (87). Zij is een groot fan van Herman Finkers en ze meldde me nog: “Dankzij uw hulp, meneer Paus , heb ik een uitnodiging gekregen”. En daarmee was ze uitermate content.

 

Film

‘De Beentjes van Sint Hildegard' is een hervertelling van een Tsjechische film, over een man die in de gaten krijgt dat hij bij zijn vrouw onder de plak zit. In die film, een productie van Johan Nijenhuis & Co en distributeur September Film, speelt Finkers niet alleen de hoofdrol, maar schreef ook het scenario van het komische drama. Actrice Johanna ter Steege, opgegroeid in Notter, speelt de vrouw van Finkers. En de in Buurse geboren SBS6-presentatrice Leonie ter Braak speelt hun dochter.

 

Cast

Daarnaast spelen tal van andere Twentse 'acteurs' een rolletje waaronder Bert Hulsbergen uit Enter die de begrafenisondernemer is, Geert Pluimers, eveneens uit Enter, die de buurman is van de hoofdrolspeler, Marco Voorhuis, afkomstig uit Albergen, die meespeelt als agent in een aantal korte scènes, Bernadette Austie uit Tubbergen die assisteert bij het kalveren van een koe en ga zo maar door. Op diverse locaties in Twente zijn er opnames gemaakt, zoals bij de watermolen van Bels in Mander, de Universiteit Twente, het ziekenhuis en politiebureau in Enschede, theehuis Sprakel in het Bos in Enschede. Ook is er uitgebreid gefilmd op het boerenerf (Tijink) te Manderveen. Ook in de kerk alsmede op de bijbehorende begraafplaats te Langeveen zijn opnames gemaakt. En laat daar nu ondergetekende meespelen als figurant in de begrafenisstoet.

Inhoud

Jan is 35 jaar getrouwd met Gedda. Gedda houdt zóveel van Jan dat hij het er benauwd van krijgt. Ze ziet het huwelijk als een vorm van begeleid wonen. Als hij een glas van tafel wil pakken is zij hem al voor en reikt hem het glas aan. Daarnaast bepaalt ze zijn kleding, vriendschappen, vakanties en al hun andere bezigheden. In een poging meer ruimte te krijgen maakt Jan dermate rare sprongen dat hij zijn huwelijk letterlijk in een gesloten afdeling ziet veranderen. Dochter Liesbeth zit met haar afgepaste en jaloerse vriend in eenzelfde schuitje als haar vader. In De beentjes van Sint-Hildegard nemen ze hun partner onder de loep en rijst de vraag: hoeveel liefde is te veel liefde?

Bioscoop

'De Beentjes van Sint Hildegard' komt vanuit het niets binnen op de eerste plek van de bioscooplijst. De Twents gesproken tragikomedie scoort zowel binnen als buiten Twente. Zelfs Twentse immigranten op de Antillen waren een actie begonnen om óók op Curaçao een speciale vertoning van de film te organiseren.

De film is sinds 13 februari te zien in heel Nederland en ik kan het u aanbevelen.