Uitgaan & Cultuur

Facelift Klompen- en Zompenmuseum: toegankelijker en verbreding collecties

ENTER – Enter staat aan de vooravond van een voor het dorp grootschalig en vernieuwend bouwproject. Het Klompen- en Zompenmuseum aan de Hoge Brink gaat in 2023 op de schop en krijgt een facelift. Er komt een nieuwe entree, maar ook de oude zomp wordt naar buiten gehaald en krijgt een prominente plek voor het museum, zichtbaar onder een glazen overkapping. Daarnaast worden de drie ruimtes met elkaar verbonden, zodat ook een logische route wandelroute ontstaat. In 2024 moet er een grotendeels nieuw museum in de dorpskern staan.

De plannen zijn maandagavond onder meer aan de politiek gepresenteerd. Dinsdagavond hebben buren, vrijwilligers en andere geïnteresseerden de mogelijkheid om middels een vrije inloopavond de ideeën te bestuderen. Het bestuur van Enters Erfgoed, waar het museum ook onder valt, loopt al langer met het idee om de inrichting van het museum aan te pakken. In 1963 is het eerste gebouw verrezen en in de loop der jaren zijn daar de andere ruimtes bij gekomen. Daardoor is het museum vrij 'hokkerig' en doordat de entree nu tussen de panden in is gesitueerd, ontbreekt voor bezoekers een logische routing.

Meer dan klompen en zompen
Hersenspinsels en ideeën zijn samengevoegd tot een plan voor vernieuwing. De kogel is intern inmiddels door de kerk, de volgende stap is groen licht van de gemeente en het vergaren van voldoende financiële middelen. “We hebben er voor gekozen om de panden te behouden en ze op een meer logische manier met elkaar te verbinden”, duidt voorzitter Albert Bouwmeester. Samen met medebestuurslid Johan Katuin pakt hij de schetsen er bij en licht hij de plannen toe. “We willen bovendien het aanbod van het museum verbreden en het daarmee klaar maken voor de komende dertig jaar. Door te vernieuwen trekken we ook weer de aandacht van de jongeren. Verbreden van de collectie is belangrijk, want Enter is meer dan zompen en klompen alleen. Oude ambachten, die vroeger veel in het dorp te vinden waren willen we een plek geven in het nieuwe museum. Zo komt er een 'ambachtenstraat', waar bijvoorbeeld de ganzenhandel, het midwinterhoorn maken en het zandstrooien wordt toegelicht.”

Zomp naar buiten
Om de verbreding van de collectie mogelijk te maken, moet er veel veranderen, want ruimte is beperkt. “De entree komt aan de voorzijde van het museum, aan de kant van de Dorpsstraat. Dat deel wordt ingericht met een winkel en de nieuwe ambachtenstraat”, vertelt Bouwmeester. “De zomp die er nu ligt, neemt heel veel ruimte in beslag. Die gaan we buiten het pand plaatsen, onder een glazen overkapping.” De uitstraling wordt daarmee modern en bovendien uniek in de regio. Tevens wordt de oude zomp zo ook zichtbaar buiten het museum.

Duidelijke looproute
De drie bestaande gebouwen worden met elkaar verbonden via glazen tussenruimtes. De looproute in het museum kan daardoor een stuk logischer dan nu het geval is. “De bezoeker maakt een ronde en komt uiteindelijk weer bij de winkel uit”, licht Katuin toe. “Je loopt elkaar daardoor niet in de weg. Op de plek waar nu de entree en het kleine winkeltje is, ontstaat op die manier ook ruimte voor tijdelijke exposities van bijvoorbeeld oude kleding. We hebben daarvan een enorme collectie, opgeborgen op zolder en eigenlijk niet goed zichtbaar.”

Aan het klompenmuseum wordt niet veel veranderd. Wel wordt een doorbraak gemaakt richting het Onderschoer, zodat ook die ruimte bij het museum aangetrokken kan worden. Bouwmeester: “Daar gaan we een ambachtenlab en de werkplaats realiseren, zodat je kunt werken aan bijvoorbeeld klompen of projectjes voor de jeugd. Maar die de ruimte wordt eveneens museaal ingericht.”

De twee bestuursleden zijn zichtbaar trots op hetgeen ze aan de buitenwereld kunnen presenteren. Voor de planvorming is gebruik gemaakt van de kennis en knowhow van Perspekt Studio's, Studio dot nl (van Enternaar Ruben ter Harmsel) en Sandra Schipper. Naar verwachting kan dit jaar het vergunningtraject worden voltooid en de financiering op orde worden gebracht, zodat in 2023 de verbouwing kan starten. In 2024 moet het nieuwe museum een feit zijn.