Uitgaan & Cultuur

Expositie Historische Kring Wederden: ontwikkeling van brandweer in beeld

WIERDEN – De Historische Kring Wederden heeft haar expositieruimte in de Van Buuren Stee opnieuw ingericht, geheel in thema van de brandweer. Aankomende zaterdag, 6 november, wordt om 10.30 uur de nieuwe tentoonstelling officieel geopend door burgemeester Doret Tigchelaar en voormalig chef van de Wierdense korps, Johan Hulsink.

Op de parkeerplaats tegenover de Van Buuren Stee worden daarbij enkele brandweerauto’s opgesteld. Deze zijn te bezichtigen, bovendien geven brandweerlieden uitleg over de alle hulpmiddelen die deze wagens bezitten. Leden van Dancestudio Janine zorgen voor een spectaculaire dansact tijdens de opening: 'Wij zijn de meisjes van de brandweer'.

De tentoonstelling beslaat de periode van 1879 tot 2020. De ruimte van de Historische Kring is goed gevuld met diverse unieke voorwerpen. Zo zijn er brandemmers uit lang vervlogen tijden, die destijds van hand tot hand moesten worden doorgegeven om een brand te blussen. Maar ook de meest moderne blusmiddelen worden niet geschuwd en kunnen van dichtbij bekeken worden. Verder zijn er brandspuiten, straalpijpen en opzetstukken aanwezig plus een aantal brandpakken (bluskleding). Ook is er een uniek diorama van een in brand staande schuur en zijn er diverse miniaturen met betrekking tot de brandweer te bewonderen. Natuurlijk ontbreken de vele foto’s en krantenknipsels niet, zodat de gehele expositie een prima indruk geeft van de Wierdense brandweer in de loop der tijd.

De expositie is na opening ook de komende weken nog gratis toegankelijk en staat er koffie of thee klaar. De Van Buuren Stee is gevestigd aan de Appelhofdwarsstraat te Wierden en geopend op woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, op vrijdag van 14.00 uur en 20.00 uur en op zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. Om binnen te komen is het wel verplicht om in het bezit te zijn van een geldige corona-QR-code.