Uitgaan & Cultuur

Expo in Van Buuren Stee: Lang leve de kleermaker

WIERDEN – In de Van Buuren Stee houdt de Historische Kring een expositie die een inkijkje geeft in het leven van kleermaker van toen, maar ook naar de coupeuse van nu. Het lijkt zo gewoon, de kleren, die we dagelijks aantrekken. Maar wat is er nodig om van een gewone lap een jurk, jas, pak, broek of onderkleding te maken: Natuurlijk de kleermaker, of zoals dat tegenwoordig heet:  de coupeur of coupeuse, zowel binnen de kledingindustrie (confectie) als handgemaakt.

Er is volop aandacht voor de studenten van de opleiding 'Mode en Maatkleding' van het ROC van Twente. Met trots laten zij hun werkstuk zien: een bustier (afgeleid van een korset) naar eigen ontwerp. De werkstukken worden aangevuld met een foto-modeshow ter vervanging van een live-modeshow. De foto's zijn ook gemaakt door studenten van het ROC.

Waar in de negentiende eeuw tot half twintigste eeuw de vrouwentaille werd ingesnoerd door het korset, veranderde het korset van 'iets onder de kleren' tot een pronkstuk dat getoond mag worden. Het korset kreeg ook een mooiere naam, namelijk bustier. Niet voor niets werd in de negentiger jaren binnen de bruidsmode een trouwjurk geregeld vervangen door een bustier met een losse rok.

Met trots geeft de expositie ook aandacht aan de Wierdense coupeuse Aukje Steenberg, oud-leerlinge van het ROC. Zij heeft in het Amsterdamse atelier van Edwin Oudshoorn professioneel meegewerkt aan de prachtige paarse japon van Nikkie de Jager, die werd gedragen tijdens het Songfestival.

Het vak van coupeuse is nog steeds te leren. In Wierden kan dit onder andere bij modevakschool Willeke. Zij geeft samen met enkele leerlingen een inkijkje in het naaien van kleding en meer. Daarnaast heeft ook de goed gesorteerde firma Samitex Exclusieve Stoffen enkele voorwerpen en stoffen ter beschikking gesteld.

Deze expositie gaat uiteindelijk terug naar de kleermaker in zijn kleermakerszit op de tafel: de ambachtsman van het maken van kleding, onder andere door foto’s van weleer, aangevuld met foto’s van voormalige naai- en textielindustrie in Wierden. De kleermaker zit in de expositie in zijn traditionele kleermakerszit en de vele attributen die hij gebruikte heeft hij bij de hand.

De expositie is aangevuld met enkele prachtige quilten van de hand van Karin van Gijtenbeek, schilderijen van Ingrid Groeneveld en keramiek van Leta Evers.

Openingstijden van de Van Buuren Stee zijn woensdag en donderdag van 14.00 uur tot 17.00 uur, vrijdag van 14.00 uur tot 20.00 uur en zaterdag van 11.00 uur tot 16.00 uur. De entree is vrij en koffie of thee staat gratis klaar. Een vrije gift wordt op prijs gesteld.