Uitgaan & Cultuur

De Klup biedt hele maand november huisactiviteiten

De tot kunstwerken omgetoverde portretten van Meester Siebelink.

WIERDEN – De Klup Twente is deze hele maand november overgeschakeld op allemaal activiteiten die vanuit huis zijn uit te voeren. Deze huisactiviteiten richten zich op mensen met een beperking. De eerste opdrachten staan inmiddels op de website van De Klup Twente, maar er gaan er nog veel meer volgen. Van Wilfrieds reeënroute, het Meester Siebelink Kunstproject, tot en met bel-, fiets- en app-maatjes, de Klup Mini Bieb en de kleurige fotoparade.

Vanwege de opgelegde regelgeving van de overheid moest De Klup Twente op 5 november haar reguliere activiteiten in Wierden en Enter (en ook daarbuiten) weer stopzetten. Dat was een bitter besluit, want de vrijwilligersorganisatie voor mensen met een beperking ondervond in de eerste lockdown aan den lijve hoe moeilijk haar deelnemers het hadden. Daarom is nu heel snel gereageerd met tal van activiteiten die Klupdeelnemers thuis of verantwoord vanuit huis kunnen doen. Alle activiteiten zijn terug te vinden op de website van De Klup Twente.

Het doel van de activiteiten is tweeledig:  voorkomen van vereenzaming en activering van de deelnemers. Vereenzaming wil De Klup bestrijden door het koppelen van een vrijwillig wandel-, fiets-, of app-maatje aan deelnemers. Tegelijkertijd biedt ze een aantal activiteiten die mensen thuis of vanuit huis kunnen doen. Twee daarvan vallen onder de noemer kunst. Dat zijn het Meester Siebelink kunstproject, een eerbetoon aan de schooldirecteur die precies vijftig jaar geleden stichting De Klup oprichtte. Deelnemers en vrijwilligers mogen het portret van de meester omtoveren in een kunstwerk en dat project kent een vliegende start. De portretten stromen intussen binnen.

Het tweede kunstproject is de kleurige fotoparade, waarvoor deelnemers kleurige foto’s van dingen waar ze blij van worden, moeten appen of mailen. Met deze opdracht wordt getracht deelnemers te helpen de focus te richten op de positieve dingen in hun eigen leefomgeving. Die fotoparade verschijnt dagelijks op de facebookpagina van De Klup Twente. Verder is Wilfrieds reeënroute uitgezet, een eigen wandeling/fietstocht in de Wateregge in Almelo, langs plekken waar mensen (alleen of met een maatje) reeën kunnen spotten.

Er zitten ook nog flink wat activiteiten in de pijplijn. In voorbereiding is De Klup Mini Bieb, een kast vol boeken, cd’s en dvd’s bij het Meester Siebelinkhuis. Daar mogen mensen – gratis – spullen uit meenemen (of ruilen). Verder worden er deze week leuke beweegvideo’s voor thuis opgenomen en geplaatst, alsook leuke kook- en bakfilmpjes, zodat mensen thuis een lekkere en gezonde maaltijd kunnen maken of lekkere koekjes kunnen bakken

De medewerkers van De Klup Twente hopen en verwachten dat de sluiting van het Meester Siebelinkhuis dit keer wat korter gaat duren dan tijdens de eerste lockdown, toen het activiteitencentrum twee volle maanden dicht was. De verwachting is dat op maandag 30 november de activiteiten in het Siebelinkhuis kunnen worden hervat.