Uitgaan & Cultuur

Carnavalsvereniging Boorköttels en Tolmennekes nemen zwaar besluit

Raymond Slag, Prins Raymond I, blijft voorlopig prins van de Boorköttels. Fotograaf: Hans Hodes.

ENTER/WIERDEN - Het blijft eind februari angstvallig stil in het Boorköttel- en Tolmennekesdorp: carnaval 2022 gaat in de gehele gemeente niet door. Het bestuur van de Enterse carnavalsvereniging heeft de knoop doorgehakt. De huidige overheidsmaatregelen brengen zo veel onzekerheid met zich mee, dat besloten is om het feest der zotten te schrappen. "Spijtig, maar noodzakelijk", meent het bestuur. In navolging van Enter heeft ook het bestuur van de Tolmennekes uit Wierden het trieste besluit genomen: geen festiviteiten in residentie Het Anker en ook geen optocht.

Voor het tweede, achtereenvolgende jaar dus geen verkleedpartijen en feestgedruis voor de carnavalminnende dorpsgenoten. Waar het er in november tijdens het Prinsenbal in Enter er nog rooskleurig uit zag en sindsdien Prins Raymond I de scepter zwaait over het dorp zwaait, zijn de vooruitzichten nu asgrauw. Het gehele programma - van jeugdcarnaval, proamenbal tot seniorenmiddag en Rosenmontag - is van de kalender geveegd.

In Wierden werd het Prinsenbal uiteindelijk afgelast en in de hoop op betere vooruitzichten uitgesteld naar zondag 9 januari. Inmiddels weten we beter en moet het feest weer afgelast worden, inclusief alle festiviteiten in februari. “Wij kunnen carnaval niet vieren zoals het hoort”, laat bestuurslid Ellen Maat van de Tolmennekes weten. “En omdat wij de hoogheden niet het feest kunnen bieden zoals zij het verdienen hebben we alles afgelast.”

In Enter zijn de blikken nu gericht op het jubileumjaar, het 55-jarig bestaan. Het zit vooralsnog in de pijplijn dat er een groot jubileumfeest in het najaar gaat komen, mits de regering het toestaat door maatregelen te versoepelen.