Uitgaan & Cultuur

70 Molukkers in Overijssel: reizende tentoonstelling nu in gemeentehuis

WIERDEN – In de centrale hal van het gemeentehuis van Wierden staan sinds vorige week dinsdag grote banieren. Het is de reizende tentoonstelling over 70 Molukkers in Overijssel die de hele maand februari tijdens openingstijden van het gemeentehuis kan worden bewonderd. Behalve aandacht voor de zeven gemeenten waar Molukkers in de jaren zestig en zeventig zijn gehuisvest, wordt ook het voormalige woonoord Vossenbosch uitgelicht.

Met de panelen wordt de historie van de Molukkers in Almelo, Deventer, Nijverdal, Rijssen, Staphorst, Wierden en Zwolle kort en bondig in woord en beeld gebracht. Deze tentoonstelling is het sluitstuk van het jubileumjaar in het kader van 70 jaar Molukkers in Overijssel, al zit de officiële grootse onthulling van het monument ter herinnering aan kamp De Vossenbosch nog steeds in het vat. Vanwege alle coronarestricties kon dat evenement nog geen doorgang vinden.

Het is als een pleister op de wond. Met terugwerkende kracht hebben de Molukkers nu een soort van excuses ontvangen voor de fouten die de Nederlandse overheid in de jaren vijftig heeft gemaakt. Onder valse voorwendselen werden de Molukse KNIL-militairen met hun gezinnen naar Nederland gehaald. Ze dachten dat ze weer vlot naar de Molukken zouden terugkeren, maar de regering besloot anders. De gezinnen werden zo jarenlang gehuisvest in kampementen. Excuses volgde maar niet, met hevige acties en demonstraties in de jaren zeventig en tachtig tot gevolg. Inmiddels zijn de scherpe kantjes er af, maar de herinneringen blijven. 

Monument
In de gemeente Wierden krijgt de expositie wat extra aandacht, omdat hier het enige grote kamp van Overijssel – het op vier na grootste in Nederland – was gehuisvest: de Vossenbosch, tussen Wierden en Hoge Hexel. In mei vorig jaar is op de plek van het voormalige kamp een imponerend monument geplaatst. Gerealiseerd dankzij de medewerking van inwoners en met krachtige inspanningen van de werkgroep en kunstenaar Okke Weerstand.

Voor Paul Salakory, Wierdenaar en bestuurslid van de stichting, kan er niet genoeg aandacht uitgaan naar hetgeen de gemeenschap heeft doorgemaakt in met name de jaren vijftig, zestig en zeventig. Op de banieren vertellen Molukkers van de tweede en derde generatie hun verhaal van een merkwaardige periode in de Nederlandse geschiedenis. Salakory kent ze één voor één en weet wat ze hebben bereikt. 

Begrip
“Het is mooi dat deze tentoonstelling hier in het hart van de Wierdense gemeenschap een plek heeft gekregen. Alle lagen van de bevolking komen in het gemeentehuis, iedereen krijgt zo de kans om onze geschiedenis tot zich te nemen. Door te blijven praten, ook nu nog, creëer je zowel aan Nederlandse als aan Molukse zijde begrip, zonder dat we in de slachtofferrol gaan kruipen.”

Die geschiedenis mag niet vergeten worden en stilletjes verdwijnen, meent Salakory. “Daarom hebben we ook contacten met de scholen hier in Wierden. Kinderen van meerdere scholen brengen in groepjes een bezoek aan deze tijdelijke tentoonstelling. Ook is er lesmateriaal voor handen. In een dorp als Wierden gaat dat relatief makkelijk. De contacten zijn snel gelegd, ook omdat iedereen elkaar wel kent.”

Reacties

Beste redactie,

Zou ik de link van jullie mogen ontvangen van het artikel '70 jaar Molukkers in Overijssel: reizende tentoonstelling nu in het gemeentehuis.

Wil dit artikel op mijn fb pagina plaatsen. Naar het schijnt zijn er veel belangstellenden geweest om te kijken. Volgende week is het helemaal vol met diverse scholen en politieke partijen. Vandaar dus mijn vraag.

Vriendelijke groet,

Paul Salakory