Sport & Vrije tijd

Zomerkamp tijdens subtropisch weer voor jeugd Wierdense IJsclub (WIJC)

WIERDEN – Het zal niemand ontgaan zijn. De laatste week van de zomervakantie was het prachtig subtropisch zomerweer. Wat kun je nou nog meer wensen voor een sportief zomerkamp? De jeugd van de Wierdense IJsclub (WIJC) genoot met volle teugen van een kamp op eigen terrein in Wierden.

Met recreatieplas Het Lageveld in de spreekwoordelijke achtertuin, heeft de Wierdense ijsclub een toplocatie voor een kamp op eigen bodem. Ideaal in deze corona-tijd, waardoor de kinderen ook makkelijk even naar huis konden om te douchen. Wie via de Vriezeveenseweg vanaf Het Lageveld naar Wierden reed, heeft misschien verbaasd gekeken naar de tenten en activiteiten op de anders overdag zo lege skeelerbaan.

Hieronder een verslag van het kamp, opgetekend door één van de organisatoren.

“Op de dinsdagochtend was er op de skeelerbaan een uitgebreide behendigheidstraining met de mountainbike. Stuuroefeningen, balans en obstakels werden in anderhalf uur tijd eigen gemaakt. Hierbij werden door de meeste kinderen de grenzen flink verlegd. Zeer kleine rondjes fietsen, over een smalle wip en zelfs over een berg pallets rijden. Allemaal activiteiten waar ze van te voren niet van gedacht hadden dat ze het te kunnen of durven. Aan het eind ging iedereen er zelfstandig overheen.

‘s Middags was het dan tijd voor waterpret op Het Lageveld, al was de watertemperatuur dan niet meer echt verkoelend te noemen. Lekker actief met een grote, oude surfplank op de waterplas trok dit groepje veel bekijks. Terug bij het clubgebouw konden ze zich aan een buitendouche even afspoelen of in het opblaasbadje onderdompelen. Elke avond zorgde een van de moeders voor een heerlijke kampmaaltijd, waarna ze met goed gevulde magen het avondprogramma in konden gaan.

Dinsdagavond werd de MTB-route bij Het Lageveld in kleinere groepjes meerdere keren gereden. Het was nog warm, zo'n dertig graden, maar onder de bomen was  het nog wel uit te houden. Terug bij het clubgebouw was het tijd voor ijs en lekker koel drinken. Toen het donker werd, was het tijd voor een nachtspel: Jachtseizoen, dat in twee groepen werd gespeeld. De ene groep ging verstoppen, de andere groep ging, bewapend met een goede zaklantaarn, op zoek. Elke vijf minuten werd er gebeld en de grove locatie doorgegeven, maar dan moest de groep zich weer verplaatsen. Lukt het om dertig minuten uit handen te blijven van de achtervolgers? Dit leidde tot overleg en samenwerken binnen de teams. Super spannend. Nat van het zweet door de warme zomeravonden en met stralende gezichten kwamen ze terug.

Op woensdagochtend werd eerst de houding en afzettechniek op de schaatsplank geoefend, waarna op de skeelers verder getraind werd. Normaal is er te weinig tijd voor zo’n combi-training, maar het resultaat was aanzienlijk. De temperatuur schoot alweer snel richting de dertig graden en dus tijd voor een vroege lunch en een verblijf op Het Lageveld. Na het avondeten van de BBQ sprongen we op de fiets naar het centrum van Wierden voor een lekker ijsje. Daarna gingen velen even thuis weer douchen om lekker opgefrist aan de marshmallows te kunnen beginnen. Volgestopt kon er dan weer jachtseizoen gespeeld worden, met tussendoor tijd voor wat drinken en wat lekkers.

Donderdag was de laatste dag van het kamp. ’s Morgens werd een soort zevenkamp van allerlei spellen in teamverband gespeeld. Een slalomparcours op een waveboard of stuntstep, op vierpersoons skilatten lopen, met sponzen zoveel mogelijk water overbrengen, touwtrekken, steltlopen, skippyballen en een skeelerwiel verwisselen. Het was een spannende strijd, waarbij de kinderen niet eens alle elementen beheersten. Ook zonder alles goed te kunnen, kun je heel veel plezier samen beleven. Het is zo leuk als iemand dan onverwacht iets juist heel goed kan.

Na nog een fijne middag op Het Lageveld en een lekker frietje met snack als avondeten, zat het kamp er voor de pupillen alweer op. Alleen de junioren met een racefiets gingen nog een rondje Rijssen-Nijverdal fietsen. De temperatuur was al wel lekker gezakt en met een verkwikkend briesje dat naar regen rook was het prima fietsweer. Het dreigende onweer werd wel in de gaten gehouden en het 'ijsje onderweg' werd daarom toch in Wierden gehaald. De laatste spullen werden ingeladen en de kinderen naar huis genomen, net voordat het begon te regenen.”