Sport & Vrije tijd

Winkelcabaretfestival Weird Nathalie Baartman uit Borne

WIERDEN – Vijf winkels in Wierden worden op de laatste zaterdag van augustus, de 31ste, weer omgevormd tot kleinschalige theaterzaaltjes. In de avonduren staat dan namelijk de derde editie van het  winkelcabaretfestival Weird op de rol. De Culturele Raad Wierden heeft weer vijf aansprekende namen gecontracteerd, waarvan er die avond vier bezocht kunnen worden, middels een vooraf aangeschafte toegangskaart. In de Wiezer blikken we wekelijks vooruit op het festival met deze keer aandacht voor Nathalie Baartman; ook zij heeft eerder al in aan het Wierdense cabaretevenement deelgenomen.

“Op het podium ben ik Nathalie in het kwadraat”, aldus de geboren en getogen Bornse. “Het was niet mijn droom om cabaretière te worden. Het was het gevolg van een prutserig bestaan. Ik wisselde van studies zoals anderen dat doen met tanden. Een betere wereld was m’n enige missie en daarom at ik veel biologische havermout. Want dat was niet verpakt in plastic. Liefde was sowieso te hoog gegrepen. Ik slenterde liever. Op safari in januari. Verloren liep ik door de stad en snapte de mensen niet. Met hun haast en hun blikken op eenzaamheid. Alsof ik een dorp met groetjes met me meedroeg dat ik niet uiten kon.

Het verlangen was geboren. Van daaruit begon ik te schrijven. Over mijn overleden moeder die nog leefde. Over warme chocolademelk drinken in ritueel groepsverband. En dat de carnivoren daarin stukjes rookworst mochten dippen.”

“Ik bleek cabaret te schrijven”, vervolgt ze “Ik meldde me aan voor Cameretten en won in 2004 de persoonlijkheidsprijs. ‘Wereldvreemd’ werd ik genoemd. Dat snap ik nog steeds niet. Ik vind de wereld raarder dan ik. Uit het vergezicht naar een dorp ontstond in 2006 mijn eerste programma ‘Stam’. Daarna volgden zes programma’s. Met accordeon, harmonium, Bulgaarse zang, buikdans en veel verhalen.

Mijn cabaretprogramma’s zijn een absurde vertaling van mijn leven. Vrienden in de zaal hebben soms de neiging om op te staan en te roepen: ‘Dit is geen theater, hoor, ze borduurt werkelijk Jack Russels.’

Als ik terugblik zie ik dat ik in elk programma de hang naar een kleinere wereld bezing. Ik sta haaks op de Zuidas. Folkloristische thema’s boeien me. De vegetarische humor van bakleverworst. Het geluid van de Midwinterhoorn doet me tranen. Wandelen door Bulgarije en dan loeihard zingen in de bergen. Een leven in kruissteken. Alsof vrede en liefde verscholen ligt in het breien van een mutsje voor een kindje in Pakistan. Meestal raak ik de wol kwijt. Of app ik mezelf te pletter. Dat is de realiteit. Daarin vind ik de grap. Dat dingen niet lukken. Zonder zelfspot is het leven te ernstig.”

Op zaterdag 31 augustus treedt Nathalie in Wierden op in het theater (voor een avond) 'Suid Afrika Reise' aan de Marktstraat in Wierden tijdens het winkelcabaretfestival Weird. Behalve Nathalie zijn ook de Meiden van LOS, Kiki Schippers, Piepschuim en Thijs Kemperkink paraat. Kaarten voor Weird zijn te koop voor 25,00 euro bij Suid Afrika Reise/Norge Reiser aan de Marktstraat 21 in Wierden. Let wel, de voorraad is beperkt! Er zijn verschillende tickets verkrijgbaar, die elk toegang geven tot vier shows. Eén van de vijf shows kan dus niet bezocht worden.