Sport & Vrije tijd

Wiezoloop afgelast en verplaatst naar juni 2021; mogelijk wel virtuele editie

Geen honderden lopers door het centrum van Wierden,  zoals hier in 2019 tijdens de vijf kilometer, nu de Wiezoloop van 2020 is afgelast.
Geen honderden lopers door het centrum van Wierden, zoals hier in 2019 tijdens de vijf kilometer, nu de Wiezoloop van 2020 is afgelast.

WIERDEN – De Wiezoloop gaat voor het eerst in haar bestaan niet door. Het bestuur van de populaire hardloopwedstrijd heeft de knoop vorige week definitief doorgehakt en de 22e editie uitgesteld naar volgend jaar. De voorlopige nieuwe datum is 19 juni 2021. “Met pijn in ons hart hebben we dit besluit moeten nemen, maar gezondheid gaat boven alles!”, laat voorzitter Manfred Körbl weten.

Vanaf het moment, medio maart toen een groot deel van Nederland 'op slot' ging, stagneerde ook het aantal inschrijvingen, weet Körbl. “Er hadden zich nog niet heel veel mensen in geschreven, maar met name het aantal vragen naderhand dat onder de lopers heerste was groot. We konden helaas niet eerder duidelijkheid geven. Iedereen die zich heeft opgegeven krijgt gewoon geld terug. Het is voor het eerst in het bestaan dat de loop is afgelast, wel werd 'ie twee keer uitgesteld. Jammer, want het is een vast item in de agenda waar iedereen naar toe werkt, wij als bestuursleden, maar ook de vele vrijwilligers.”

 

Niet in najaar

Het cancelen is overmacht, de organisatie volgt de beslissingen van de overheid. “Hopelijk blijft iedereen wel trainen, om volgend jaar weer goed aan de start te verschijnen. We hebben nog even overwogen om de loop naar het najaar te verplaatsen, maar gezien de grote onzekerheid leek ons dat geen goed plan. De tendens is dat dit soort evenementen gedurende de zomer niet mogelijk zijn. De regering moet zich er nog wel over uitspreken, maar we hebben het zekere voor het onzekere gekozen. Bovendien zit de lopers-agenda in september en oktober al erg vol, daar moeten we als Wiezoloop niet tussen gaat zitten.”

Er is nog wel een kans dat de Wiezoloop van 2020 als virtuele editie het levenslicht ziet. “We zijn in overweging om een virtuele hardloopwedstrijd op te zetten. Dergelijke initiatieven zie je nu in den lande ontstaan. Dan loop je via Strava je eigen parcours, maar wél met de afstanden van de Wiezoloop, dus de vijf en tien kilometer. We zijn daarover in gesprek met onze sponsoren Runnersworld Twente en Waypoint.”

Körbl laat al weten dat de editie van 2021 een extra knallende gaat worden. “Hopelijk komen we met elkaar deze periode goed door, blijven we gezond en kunnen we er volgend jaar een extra geweldig evenement van maken!”