Sport & Vrije tijd

Veranderingen bij voetbalvereniging Juventa'12 in Wierden

Voorzitter Ulrieke de Jong voorzitter af en selectievoetbal van zondag naar zaterdag

WIERDEN – De Wierdense voetbalvereniging Juventa'12 gaat met de selecties op zaterdag voetballen. Daartoe heeft een ruime meerderheid afgelopen maandagavond besloten middels een 'drive-thru' stemronde. Reden voor de zondagclub om met de selecties te verkassen naar de zaterdag is met name om leegloop te voorkomen en aansluiting te vinden bij andere verenigingen. Dit is niet de enige grote verandering die op stapel staat. Ook huidig voorzitter Ulrieke de Jong heeft kenbaar gemaakt aan het eind van dit seizoen de voorzittershamer neer te leggen.

 

Een flink aantal leden toog maandagavond naar Sportpark Het Lageveld, waar op de parkeerplaats voor de kantine van Juventa'12 een geïmproviseerd parcours was aangelegd. “Via deze drive-thru' willen we onze leden de kans geven om hun stem kenbaar te maken. Dat is nu door de corona-crisis niet mogelijk in een gewone vergadering”, legt voorzitter Ulrieke de Jong uit. Ze staat in een geel hesje aan het begin van de route om iedereen tekst en uitleg te geven en al zwaaiend te verwelkomen. De uiteindelijke opkomst aan het eind van de avond valt haar allerminst tegen. “In totaal hebben bijna 250 leden gestemd en dat is veel meer dan tijdens een reguliere ledenvergadering, dit trekt dus zeker wel de aandacht. Het voorstel heeft uiteindelijk 41 stemmen tegen gekregen en 206 voor; 87 procent van de stemmers is dus voor een switch van het senioren prestatievoetbal van de zondag naar de zaterdag.”

 

Noodzakelijke stap

De wisseling van zondag naar zaterdag met de selectie elftallen zou volgens De Jong in de toekomst mogelijk noodzakelijk kunnen zijn om als club te overleven. Het is dus niet zo maar een simpele overweging. “Vanwege de stagnering van de jeugd naar de zondag, het vertrek van spelers naar andere zaterdagclubs en de wens van jongeren om te gaan stappen op de zaterdagavond hebben we besloten om hier onderzoek naar te doen. En daar is nu door onze leden over gestemd, met een ruime meerderheid voor. Van oudsher

is Juventa'12 een zondagclub, dat blijft ook zo. Op zondag blijven we nog steeds vertegenwoordigd met zeven recreatieve elftallen.”

De verandering betekent wat technische aanpassingen, maar De Jong verwacht niet dat de toestroom van leden en publiek op het sportpark te overdadig wordt. “De competitie wedstrijden starten al vroeg in de ochtend en worden gedurende de dag in de verschillende leeftijdscategorieën afgewerkt. Het

zal dus niet heel anders zijn dan op de voorgaande zaterdagen. Nu de selectie elftallen uitkomen op de zaterdag, verwachten we later op de middag wel wat meer publiek langs de lijn, maar eerlijk gezegd denk ik niet dat dat direct tot parkeerproblemen gaat leiden.”

 

Voorzittershamer neerleggen

De switch van zondag naar zaterdag is niet de enige grote verandering bij de Wierdense voetbalvereniging. De Jong legt zelf als voorzitter ook haar taken neer. Geen toeval, maar ruim van te voren bedacht en aangegeven. “Mijn besluit om te stoppen als voorzitter heb ik ver voor de coronacrisis genomen en besproken met het bestuur. Voordat ik voorzitter werd bij Juventa'12 was ik al ruim drie jaar actief als voorzitter van de beheerscommissie en daarvoor ben ik leidster geweest van een jeugdelftal. Ik heb er dus al aardig wat jaren als vrijwilliger bij Juventa'12 opzitten. Ik ben destijds met de club in aanraking gekomen omdat onze kinderen al op vier- en zesjarige leeftijd zijn begonnen met voetbal. Destijds was ik zeer onder de indruk van de vele vrijwilligers, die er wekelijks (samen met de sponsoren) voor zorgen dat amateurvoetbal mogelijk is. Omdat ik dit jaar het voorzitterschap heb gecombineerd met een fulltime baan heb ik voor mezelf de keus gemaakt om te stoppen. Het was zo nu en dan best wel pittig! Hoewel ik positief kan terugkijken op een ontzettend leuke en leerzame tijd als voorzitter, vind ik het ook wel fijn om straks wat meer tijd over te houden voor andere dingen. Ik denk ook dat het goed is om na verloop van tijd plaats te maken voor een frisse wind. Besturen doe je niet alleen, maar met het voltallige bestuur, ondersteund door de vele commissies. In dat opzicht is niemand onmisbaar en kan de vereniging prima doordraaien ook nu de selectie elftallen naar de zaterdag gaan.”

 

 

Nog geen nieuwe kandidaat

Ondanks dat De Jong haar taken als voorzitter gaat neerleggen, blijft ze nauw betrokken bij Juventa'12, mede door haar voetballende kinderen. “Ik zal nog geregeld langs de lijn te vinden zijn. In de loop der jaren heb ik ook veel sociale contacten opgebouwd, zodat het altijd gezellig is tijdens een bezoekje aan de club. Het is ook niet ondenkbaar dat ik de toekomst misschien nog wel andere vrijwilligerstaken zal oppakken.”

Wie haar taken gaan overnemen is nog alleszins helder; capabele vrijwilligers met veel vrije tijd zijn zeldzaam, weet ook De Jong. “We zijn namelijk niet alleen op zoek naar een voorzitter, maar ook naar uitbreiding van het gehele huidige bestuur. Er zijn wel wat mensen benaderd, maar een beoogd opvolger of interim is nog niet in beeld en dat vind ik erg jammer. Ik had graag 'het stokje' goed over willen dragen. Ik hoop dan ook dat er op korte termijn iemand uit zichzelf opstaat om het voorzitterschap op zich te nemen. Zelf kan ik in ieder geval terugkijken op een hele leuke periode in gezelschap van heel veel betrokken vrijwilligers. Natuurlijk heb ik er toen wel even een tijdje over na moeten denken of ik nou wel de geschikte persoon als voorzitter zou zijn, ik heb namelijk geen achtergrond binnen het voetbal en beoefen de sport ook niet. Nadat ik daar goed over na had gedacht en helder had waar we met elkaar aan wilden werken, ben ik de uitdaging aangegaan en actief geworden als voorzitter van Juventa'12. Best spannend in het begin maar gesteund door de overige bestuursleden en commissieleden al snel een hele leuke rol om te vervullen. Ik ben blij dat ik destijds de uitdaging ben aangegaan en trots op waar we nu als vereniging staan! De kers op de taart is misschien nog wel dat ik er een geweldig leuke baan aan over heb gehouden, doordat ik tijdens het sponsorontbijt in contact ben gekomen met een van de directieleden van de Voskamp groep.”

 

Verbouwing kleedkamers

Door het voorzitterschap is De Jong ook als algemeen bestuurslid in het bestuur van SAWE (Stichting Accommodaties Wierden Enter) terecht gekomen. “Zodoende ben ik ook nauw betrokken bij de huidige verbouwing van onze kleedkamers één tot en met zes. Deze worden voorzien van gietvloeren, nieuw tegelwerk aan de wanden en een nieuw plafond. Ook komt er ledverlichting en mechanische afzuiging. De toiletvoorziening in de kleedkamers verdwijnt. Hiervoor kan de centrale toiletvoorziening in de andere kleedkamer worden gebruikt. De huidige kleedkamers van de scheidsrechters worden samengevoegd met kleedkamer drie en vier en komen op de plek van het oude tassenhok van de senioren, die ook weer elders wordt ondergebracht. Met een ploeg van ruim dertig vrijwilligers wordt op dit moment avond aan avond gewerkt (uiteraard met inachtneming van de corona maatregelen), waarna bouwbedrijf Jannink uit Hoge Hexel de verbouwwerkzaamheden voor haar rekening neemt. De plannen zien er erg fraai uit, we hopen bij aanvang van het nieuwe seizoen de kleedkamers weer in gebruik te kunnen nemen.”