Sport & Vrije tijd

Bernhard Kobes legt pen als verslaggever definitief terzijde

Visie, ervaringen en mooie herinneringen op netvlies van oud-burgervader geprent

Bernard Kobes gewapend met pen en papier, in gesprek met Spakenburg-trainer John de Wolf, assistent-trainer is van Dick Advocaat bij Feijenoord.
Bernard Kobes gewapend met pen en papier, in gesprek met Spakenburg-trainer John de Wolf, assistent-trainer is van Dick Advocaat bij Feijenoord.

ENTER/WIERDEN – Oud-burgemeester van Wierden, Bernard Kobes, was na zijn bestuurlijke carrière actief als voetbalverslaggever. Het was zijn hobby om op gepassioneerde wijze de wedstrijden van zijn geliefde elftallen vast te leggen. Al van jongs af aan volgde en noteerde hij als voetballiefhebber en als geboren en getogen Vriezenvener de bevindingen van DETO in Vriezenveen. Toch heeft de hij besloten om zijn blocnote en ballpoint in vervolg thuis te laten; het is mooi geweest, meent de onlangs 75-jaar geworden inwoner van Enter.

 

Het verslaggevershart van Kobes begon al sneller te kloppen toen hij op jonge leeftijd voor het clubblad van voetbalvereniging DETO de verslagen mocht optekenen. Al vlot maakte hij een overstap naar het Dagblad van het Oosten en werd freelance-sportverslaggever van RTV Oost. Van professie was Kobes leraar geschiedenis en staatsinrichting en maakte hij de overstap van College Noetsele in Nijverdal naar het openbaar bestuur: eerst als raadslid, later als Statenlid, wethouder in de gemeente Hellendoorn en vervolgens als burgemeester van Zwartsluis, Ommen, Wierden en als laatste van Twenterand om uiteindelijk in 2010 met pensioen te gaan.

 

Lang heeft de kwieke senior niet stilgezeten. De combinatie van het geliefde voetbalspel en het schrijven bleef kriebelen en zo stond een jaar later zijn naam in het Nederlands Dagblad om de crème de la crème van het zaterdagvoetbal in de Topklasse van Nederland te verslaan. Met de invoering van de voetbalpiramide met de Tweede- en Derde Divisie beëindigde die krant de verslaggeving van de clubs op de 'Biblebelt'. De Bunschoter (een zelfstandige huis-aan-huiskrant voor die regio met wekelijks nog meerdere edities– red.) met de gerenommeerde topploegen Spakenburg en IJsselmeervogels in het verspreidingsgebied, bood de Wierdense voetbalanalist een prachtig vervolg. Volop genieten bij de derby der derby's en de wedstrijden, die voetbal zo mooi en zo onvoorspelbaar maken.

 

“Voetbal is vertrouwen in elkaar”, duidt Kobes, terwijl hij zijn voetbalvisie er op los laat. “In Spakenburg is het mensenwerk met alle tactische en strategische concepten, hoe mooi bedacht ook. De theorie en het trainers-algebra laat zich niet altijd sporen met de praktijk. De filosofie van de trainer kan verschillen met het denken en doen van spelers. Elke wedstrijd andere spelers opstellen brengt een team in een andere dynamiek en dan blijkt, dat niet alle aangekochte spelers passen en lang niet altijd voldoen aan de gestelde hoge verwachtingen. Een speler moet het gevoel hebben er helemaal bij te horen Er worden soms namen gekocht in plaats van passende karakters. De juiste balans vinden tussen het opstellen van aangetrokken spelers en zelf opgeleide jeugd is voor elke trainer flink wat puzzelwerk om een succesvol team te componeren. Elk systeem geeft ruimte en in elk systeem ligt de kwetsbaarheid weer op een andere plaats op het veld. Winnen staat boven alles verheven. Een negatieve spiraal mag niet de overhand krijgen in de stand op de ranglijst.”

 

Naar de entourage steekt de derby der derby's tussen Spakenburg en IJsselmeervogels er in het zaterdagvoetbal helemaal boven uit. Het hart van veel inwoners tikt die dag voor de blauwe of voor de rooie kant van de Westmaat. Bij geboorte is bepaald wie rood of blauw is. “Er zijn buren, die elkaar niet bezoeken op de wedstrijddag. Zo lang dat leuk blijft, is het alleen maar mooi. Ik herken dat uit Vriezenveen. Als jonge Oosteinder speelde ik bij DETO, de rood-zwarten. De trainer prentte ons aan het begin van elk seizoen meteen in, dat we twee wedstrijden beslist moesten winnen: die twee tegen de plaatselijke DOS’37, de geel-zwarten van het Westeinde. In de verdere competitie-potjes hoefden we alleen maar ons best te doen.”

 

De wereld is klein, meent Kobes als hij zijn voetbalhart laat spreken. “Tim Gillissen is twee keer in zijn periode bij NAC Breda uitgeroepen tot 'maatschappelijk speler van het jaar'. In de voetbalwereld aangemerkt als ‘de slimste speler’ Hij kreeg van de KNVB en de Vriendenloterij vijftigduizend euro voor opleidingsprojecten. Voor zijn club toont hij naast zijn talenten op het veld ook zijn maatschappelijke visie en stimuleert andere voetballers hetzelfde te doen. In een vraaggesprek met hem geeft hij vanuit zijn scriptie aan, dat betaald voetbal organisaties zich in kunnen zetten voor de maatschappij door echt te integreren. De KNVB heeft zijn scriptie organisatie breed overgenomen. Dit allemaal niet zonder succes. Nu benut hij zijn talenten als technisch directeur om Heracles Almelo op niveau te brengen en laat hij zijn DNA-kwaliteiten blijken bij de keuzes van nieuwe spelers ter versterking van de Almelose eredivisionist.”

 

Zijn geliefde DETO Twenterand promoveert in 2012 na een magistraal eindschot verrassend naar de hoogste klasse van het zaterdagamateurvoetbal. Eigenlijk overkwam dit de club door de succesvolle finales in de Hoofdklasse. In de Topklasse met Katwijk, Kozakken Boys, IJsselmeervogels, HHC Hardenberg, Lisse, Excelsior ’31 blijkt wekelijks, dat het verschil te groot is. Alleen tegen Spakenburg en Jodan Boys werd gewonnen. Zeven punten uit dertig wedstrijden. DETO-voorzitter Corné van het Laar: “We krijgen vaak de complimenten, maar niet de punten.” Een bestuurslid merkt op: “De Topklasse, dan heb je wat en je bent wat. Nu speelt DETO weer in de hoofdklasse.” Een gedreven supporter vervolgt: “Degradatie kan gebeuren, zeker vanuit de zeer sterke Topklasse.” De trotse herinneringen aan de Topklasse blijven in Twenterand.

 

De clubs hebben voor het volgend seizoen trainers en spelers van hun keuze vastgelegd. De spelerscarrousel kwam al vroeg in op gang, weet Kobes. “De besturen zetten hun zaken uit voor het seizoen 2020-2021 en met technische commissies zoeken zij naar passende mogelijkheden om de club te versterken. De begroting en de financiële spankracht voor het volgende jaar komt door de corona crisis nadrukkelijk in beeld. Ondernemers zoeken in dit weerbarstige tijdsgewricht de juiste maat met sponsoring en uitgaven. Een ondernemer vertelde me onlangs: 'Als het bedrijf mensen moet ontslaan kan de werkgever moeilijk verkopen dat je veel geld moet geven aan sponsoring. De sponsoring gaat krimpen. Ieder begrijpt, dat we in deze crisistijd voor maatschappelijke, financiële en economische problemen staan. Sommige sectoren staan sterk onder druk. Ook al zijn het soms geen mega-bedragen ook de kleine sponsors vallen hier en daar om.'

                                                                                                                                                                                                                                                          Voetbalbestuurders zien vol spanning naar de begroting voor komende seizoenen. In moeilijke tijden moet je soms afscheid nemen van een sponsor, die het zwaar heeft met veel wind tegen. Bedrijven maken afwegingen en zijn zich meer bewust van sponsoring, sport donaties en marketing. Meerdere clubs hebben een andere insteek gekozen. Met zoveel mogelijk eigen jongens in het team op het hoogste niveau spelen is hun credo naar de toekomst. Het is ook een kwestie van kunnen, gunnen en kiezen; ze houden rekening met een lager budget en moeten met minder toekunnen. De bestuurders kijken naar resultaat, maar zien het huidige tijdsgewricht ook tal van maatschappelijke veranderingen en focussen op sterke, creatieve en adequate antwoorden voor volgende seizoenen.”