Sport & Vrije tijd

Verkoop sokken ATB Route Wierden ten behoeve van onderhoud tracks

WIERDEN – Snelle, stoere jongens willen 'snelle sokken'. De Stichting ATB Route Wierden heeft via het lokale bedrijf snellesokken.nl eigen sokken laten maken, met daar in gestikt het logo van de Wierdense mountainbiketracks: twee bolletjes en een pijltje. Ze zijn vanaf woensdag 28 oktober verkrijgbaar bij Van den Broeke Tweewielers in Wierden. Het doel is om geld te genereren voor het onderhoud aan de route zelf en het materiaal.

Stichtingsvoorzitter Henk ter Harmsel vindt het mooi dat de Wierdense mountainbiketracks in een relatief korte periode zó succesvol zijn geworden. “Als je nagaat dat de tracks door meer dan zesduizend verschillende mountainbikers zijn bezocht. En dat zijn dan alleen nog maar de personen die via Strava of Google te traceren zijn; in wekelijkheid zijn het er nog meer. En velen van hen pakken zo'n track wel meer dan eens. Ik denk dat ik de Lageveld-track bijvoorbeeld al wel zeventig keer heb gefietst... Je ziet ook dat gedurende de corona-periode meer mensen zijn gaan mountainbiken. Het is ook een mooie sport. Je komt immers op plaatsen die je misschien al wel kent, zoals het Lageveld, maar die je vervolgens van een hele andere kant bekijkt.”

Knieën door de brandnetels
Om de verschillende tracks rondom Wierden goed begaanbaar te houden is gedegen onderhoud noodzakelijk. “Er is een grote groep vrijwilligers die, gedurende het maaiseizoen, elke week bij toerbeurt een deel van de baan aanpakt. Denk aan het maaien van het gras en struikgewas. Het is niet fijn als je tot je knieën door de brandnetels moet”, vertelt Ter Harmsel lachend. “Maar we krijgen ook te maken met vernielingen en vandalisme. Herstel van bijvoorbeeld de houten borden kost geld. Daarnaast krijgen de maaimachines het best te verduren. Je begrijpt ook wel dat zo'n route niet te vergelijken is met een glad gazonnetje. De machines hebben regelmatig onderhoud nodig als er weer iets aan mankeert en er gaat ook aardig wat brandstof doorheen.”

Het open houden van de tracks kost dus geld. “De Regio Twente is eigenaar van de routes. Via routenetwerken.nl zijn ze uit de klei getrokken, mede dankzij de geweldige inzet van fanatieke fietsers en ATB-ers. Nu de routes er liggen – en er af en toe nog nieuwe bijkomen zoals de Palthetrack aan de Nottermorsweg – is het onderhoud en het verbeteren aan ons als stichting uitbesteed. Daarvoor krijgen we een kleine vergoeding, maar daarnaast steunen de Rotary en Lions ons en heeft de Club Support-actie van de Rabobank ons vorig jaar bijvoorbeeld toch nog duizend euro opgeleverd. Nu hebben we als stichting sokken gekocht, die we via Van den Broeke tweewielers in Wierden kunnen verkopen. Een paar kost twintig euro en daarvan stroomt tien euro rechtstreeks in de pot voor het onderhoud. Zo houden we de ATB-tracks in de gemeente Wierden open voor iedere liefhebber.”