Sport & Vrije tijd

Valentijnscross Wierden: eerste sportevenement sinds lange tijd

WIERDEN – Op Het Lageveld in Wierden stond na twee jaar van afwezigheid de Valentijnscross weer op het programma voor atletiekliefhebbers. Afgelopen zaterdag stonden tientallen sporters te popelen om één van de verschillende afstanden van deze crossloop af te leggen. Op de 10,8 kilometer schitterde Danny Koppelman met een tijd van 38.55 minuten.

De organisatie was in handen van Atletiekvereniging Twenterand en het was de tweede van de vijf crosslopen in het ZorgSaam-SNS Crosscircuit. Blije gezichten bij het betreden van het recreatiepark, want na een lange periode konden de enthousiastelingen weer deelnemen aan een crossloop. De zon scheen en het parcours was weer verrassend door de inbreng van een paar nieuwe elementen. Na afloop waren de reacties van de deelnemers overwegend positief, al waren er ook enkele die het crossen zwaar viel.

Het parcours van deze cross was vrijwel volledig onverhard en ging over het strand, door het bos, over een deel van het ATB-parcours en een paar pittige bulten. Crossen is daarom niet te vergelijken met het lopen van een wegwedstrijd, waar het parcours vaak helemaal verhard en vlak is. Een cross is uitdagend en gaat niet alleen om het halen van een snelle tijd. Het is vooral leuk om te doen en het voordeel is dat je er als loper sterker en wendbaarder van wordt. Crossen in de herfst en winter helpt hardlopers om beter te presteren tijdens wegwedstrijden in het voorjaar en de zomer.

Om 13.00 uur ging de 10,8 kilometer van start en was het Danny Koppelman (ACO van Elderen) die er zoals altijd als een speer van door ging. Hij eindigde dan ook als eerste in een tijd van 38.55 minuten. Martijn Dijkstra uit Hardenberg werd tweede (40.59) en Johan Kats (Daventria) finishte als derde (41.36). Bij de dames liep Irene Kalter (Daventria) in een tijd van 49.34 min naar de winst, Saskia Schutte (AV Cialfo) werd tweede (50.00)en Rianne Hulshof (Voshaar Outdoor SEC) werd derde (50.27).

Om 14.15 uur ging de 2,5 kilometer van start. Bij de jongens finishte Jochem Spoolder (Atletics) in een mooie tijd van 8.24 min. Koen de Winter (Daventria) werd tweede met Twan Vossebelt (AV Rijssen) als derde daarachter. Bij de meiden kwam Maren Wessels (Daventria) in een tijd van 9.53 min als snelste over de finish. Jolein Huijssoon (Atletics) werd tweede en Mariëlle Lensen (HAC ‘63) derde.
Daarna was het de eer aan de jeugd tijdens de Kidsrun. Een mooie opkomst en een fantastisch gezicht hoe de kinderen fanatiek op Het Lageveld raceten. Stef Nijzink uit Rijssen werd eerste bij de jongens tot en met negen jaar in een tijd van 4.55. Bij de meisjes tot en met negen jaar ging Nore Samson (Atletics) er met de winst vandoor. Bij de jongens tien tot en met twaalf jaar was Kris Nijzink uit Rijssen de winnaar. Sophie Willems (AV Rijssen) was onverslaanbaar bij de meisjes in die categorie.

De Valentijnscross werd afgesloten met de 5,4 kilometer. Pim Bakker (Triathlon) finishte als eerste in een knappe tijd van 19.00 minuten, met daar achter Olivier van Noort (Daventria) in 19.45 minuten. Jorn Lammers (ACO van Elderen) werd derde (20.44). Bij de dames kwam Laurien te Nijenhuis (Rotterdam Atletiek) als eerste over de finish in een tijd van 22.45 min met daarachter als tweede dame Petra Sloots (Spark) (25.40) en Lonneke Giugie als derde (26.27).