Sport & Vrije tijd

Tien kilometer fietsen, lopen en zwemmen

Twan Leus gaat samen met z'n klasgenoten sporten voor KWF

Twan Leus te midden van zijn klasgenoten van groep 6a van Het Galjoen.

WIERDEN – De tienjarige Twan Leus uit Wierden komt in actie tegen kanker. Samen met zijn klasgenoten van groep 6a van basisschool Het Galjoen gaat hij aankomende zaterdagmiddag, 26 juni, vol aan de bak. In totaal gaat iedere deelnemer tien kilometer lopen fietsen, lopen en zwemmen, met als doel om zo veel mogelijk geld bij elkaar te sprokkelen voor KWF. Op het moment van schrijven staat de teller al ruim op elfhonderd euro.

“Het streven was 250 euro, maar binnen twee dagen waren we al over de vijfhonderd euro aan donaties heen! Dat was wel even schrikken ja, dat had ik echt niet verwacht.” Twan vertelt enthousiast over zijn actie, waaraan ook al zijn klasgenoten deelnemen. “Ik denk dat ik het streefbedrag nu nog even ophoog naar 1250 euro.”

Opa, vader en tante
Twan organiseert de actie en kreeg zijn klasgenoten mee; hij heeft duidelijk uitgelegd wat zijn plan is en waarvoor hij het doet. Het idee voor de sponsoractie komt namelijk niet uit de lucht vallen. Twan vindt het mooi om iets te organiseren voor een goed doel. Vorig jaar wist hij z'n klas al te porren voor een 'lege flessen actie' voor het WNF. Ook deze keer wilde iedereen maar al te graag weer meehelpen aan een goede doelen actie. Dit jaar werd dat KWF, niet geheel toevallig gekozen. “Ik lag een keer op een avond in bed en bedacht me dat ik dit kon doen, voor Stichting KWF. Mijn opa heeft namelijk kanker gehad, mijn tante en mijn vader ook. Ze zijn er alle drie wel van genezen. Ik heb die periode zelf niet meegemaakt, maar heb de verhalen wel gehoord en weet nu hoe erg het is.”

Doneren is hard nodig
Reden te meer voor Twan om zijn beste beentje voor te zetten en zich samen met zijn klasgenoten in te zetten voor meer onderzoek naar kanker. “Ik hoop dat we iets kunnen bijdragen aan de onderzoeken, zodat kanker een keer uit de wereld is. Alle beetjes helpen. Het maakt echt niet uit hoe veel je doneert, als je maar doneert. Dat is heel hard nodig, want nog steeds krijgt één op de drie mensen in Nederland de diagnose kanker. ”

Aankomende zaterdag strijden de 26 kinderen samen tegen kanker. Ze gaan elk tien kilometer afleggen, zodat in totaal 260 kilometer wordt gewandeld, gefietst en gezwommen. Samen met z'n vader heeft Twan al een fietsroute van zeven kilometer en een looproute van 2,5 kilometer uitgezet rondom Het Lageveld. “In de waterplas gaan we ook nog 500 meter zwemmen. Dat doen we als laatste, dan kunnen we daarna nog lekker met z'n allen in het water blijven.”

Twan en z'n klasgenoten een hart onder de riem steken? Doneren kan nog online via https://acties.kwf.nl/fundraisers/twanleus/groep-6a-uit-wierden-gaat-los-?