Sport & Vrije tijd

Tricot van oud-wielerprof Gert Jakobs voor Mas Dekker: “Niet parkeren, demarreren!”

WIERDEN – Een niet alledaags cadeau voor de tienjarige Mas Dekker uit Wierden. Vorige week maandag kreeg de jonge liefhebber van de wielersport uit handen van voormalig prof Gert Jakobs een neonkleurig tricot overhandigd. Mas had een kort filmpje ingestuurd, als reactie op het verzoek van Jakobs.

“De laatste maanden zijn we allemaal een beetje stilgevallen, dat voelt alsof we helemaal geparkeerd staan”, zo omschreef Jakobs de beginperiode van de coronacrisis. “We laten dat never, nooit gebeuren, dat betekent dus van... derrrannn, niet parkeren, demarreren.” Wie die drie woorden op de meest originele wijze in beeld zou brengen, kreeg een persoonlijk overhandigd tricot en zo geschiede het voor Mas.

Bij wielersportliefhebbers doet de naam Gert Jakobs ongetwijfeld nog wat bellen rinkelen. In de late jaren tachtig en begin jaren negentig verscheen Jakobs aan de startstreep van onder meer de Ronde van Frankrijk en Spanje. Zijn doorzettingsvermogen in de PDM-wielerploeg leverde de geboren en getogen Drent ook de bijnaam Meesterknecht op. Inmiddels is Jakobs een graag geziene analist bij tv-programma's, waaronder de Tour du Jour en heeft hij zijn eigen onderneming opgebouwd op gebied van (bedrijfs)presentaties. “Er is namelijk ook  nog een lang leven ná topsport. Dat is eigenlijk nog belangrijker dan die paar jaar presteren”, meent Jakobs.

“Bovendien, je moet nooit niet opgeven, je mentaliteit laten zien en vooral snoeihard doorzetten, zeker nu”, aldus Jakobs. “Door de uitbraak van corona zijn voor mij alle lezingen en presentaties gecanceld. Dan kun je stil gaan zitten en niks doen, maar in crisistijd moet je juist inventief zijn en harder werken dan je al deed. Anders overleef je het niet. Ik ben daarom deze shirts gaan verkopen en lever je ook gewoon zelf af.”

Daarnaast deed Jakobs een oproep via Facebook om zo ludiek mogelijk te laten weten dat je vooral dóór moet gaan in deze tijd. Dat was voor Mas de reden om – op advies van zijn vader Gerald, die Gert Jakobs trouw volgt – een korte video te maken. Hij komt op het korte filmpje op z'n mountainbike aangereden en zegt dan guitig: 'Voor alle mensen die nu thuus zitt'n: niet parkeren, demarreren! Derrrannn!'. Dat was voor Jakobs reden om die video te waarderen met een tricot, uiteraard persoonlijk overhandigd in Wierden. “Jij fietst zelf al veel?”, vroeg Jakobs aan de jonge Wierdenaar. “Zal ik dan een keer met jou gaan fietsen? Hoe lang is die route? Veertig kilometer? Oh, komt goed man!”

Reacties

Prachtig stukje Simon! bedankt en Mas zal er ongetwijfeld super Trots zijn!