Sport & Vrije tijd

'Toernooi met de Franse Slag': Kom jeu de boulen bij 't Butje

ENTER – Jeu de boulesvereniging ’t Enters Butje organiseert op zaterdag 2 oktober het 'Toernooi met de Franse Slag'. Het is een laagdrempelig, gratis en open toernooi. Dat houdt in dat iedereen die dat wil deel kan nemen aan het in Frankrijk erg populaire balspel. “Zelfs als je nog nooit jeu de boules hebt gespeeld, mag je gewoon mee spelen. Het gaat vooral om het plezier!”, benadrukt Wim Steenwelle als organisator van het evenement.

Steenwelle trekt samen met Hans Pots de kar voor het 'Toernooi met de Franse Slag'. “We richten ons dit keer vooral op de Enternaar. Het is een open toernooi, dus iedereen die wil, mag komen spelen. We hebben twaalf banen en jeu de boules speel je in duo's; er is dus voldoende ruimte voor deelname en materiaal is hier voldoende aanwezig!”

Maar het toernooi is meer dan alleen het spel. Gezelligheid en vooral het sociale aspect is belangrijk. Er staat dan ook Franse soep klaar en er zijn Franse broodjes en er wordt een Franse lekkernij bij de koffie genuttigd. Het toernooi is die zaterdag van 9.30 uur tot 15.00 uur. Aanmelden is gewenst en dat kan telefonisch bij Hans Pots (06 – 48 18 19 81) of bij Wim Steenwelle (06 – 53 23 92 74) of per mail (hetentersbutje@gmail.com).

Knikkeren voor ouderen
De Enterse jeu de bouleres zijn een hechte club, zo'n vijftig leden staan op maandag- en donderdagavond op de banen aan de Bornerbroekseweg. Daar liggen pal naast sporthal de Zomp twaalf verlichte banen en bovendien is er een eigen clubgebouw. “ De sfeer is echt gemoedelijk, er zijn geen stellen of vaste duo's, iedereen speelt met elkaar. Een mede-lid omschreef het laatst heel mooi: iedereen denkt dat het knikkeren voor ouderen is, maar er komt veel techniek en tactiek bij kijken. Bovendien hebben we ook jongere leden”, vertelt voorzitter Anneke ten Berge.

De vereniging is in korte tijd weer met zeven nieuwe leden uitgebreid, ondanks de coronaperiode. “De drie jongste leden zijn in de twintig, het oudste lid is 91. Toch merken we dat het spel nog steeds wordt gezien als iets voor ouderen, maar als je ziet met hoeveel plezier de jongeren met ons meespelen. Het zou mooi zijn als er wat meer jongeren zich interesseren voor het spel. Iedereen mag eerst vrijblijvend komen spelen, zonder lidmaatschap. Heb je na zes weken nog steeds interesse, dan kun je voor veertig euro per jaar lid worden.”