Sport & Vrije tijd

Timo Grooten en Laura Schepers bij NK jeugdmarathonschaatsen

WIERDEN/HOORN – De KPN NK jeugdmarathon wedstrijden zijn dit jaar in Hoorn verreden, vanuit Wierden gezien een best eind rijden, in Noord-Holland tegen het Marker meer aan. Kunstijsbaan de Westfries heeft daar een overkapping met aan twee kanten grote ventilatiegaten erin. Ondanks het type baan, was het ijs heel hard, maar het voelde wel zwaar, vertelden wat rijders. Van de Wierdense ijsclub WIJC deden Timo Grooten en Laura Schepers mee.

“Er komt bij zo’n wedstrijd heel wat kijken”, licht Rolien Schepers van WIJC toe. “Eerst moet je je schaatsen, helm, handschoenen en beenbescherming laten controleren. En als dat goed is mag je je aanmelden en je beennummers en chip op gaan halen. Vervolgens moet je je startnummer en de chip laten koppelen. Dan kan je een plek gaan zoeken om de beennummers op te spelden en goed af te plakken. Dit om te voorkomen dat de nummers toch los raken of dat er ongelukken met de speldjes gebeuren bij een val.”

Na het inrijden en de dweilpauze werd de wedstrijddag officieel geopend met het hijsen van de vlaggen onder het spelen van het Wilhelmus. Daarna gingen eerst de pupillen B van start. Direct daar achteraan de pupillen A meisjes met Laura in de eerste van de twee series van 24 deelnemers. Zij moesten honderd meter achter de voorschaatsers aan om positie te zoeken en bij het klinken van het startschot nog zeven rondjes schaatsen. Laura had als strategie bedacht dat ze uit het gedrang wilde blijven en reed daarom deels naast het peloton mee, met ruime bochten en schaatste zo vele meters extra als gevolg.

Het tempo zat er goed in met een rondetijd van gemiddeld 39 seconden. In de laatste twee rondjes ging het nog weer sneller. Laura bleef goed bij maar moest uit de achterhoede naar voren toe schaatsen. Met ook nog de buitenbochten erbij was ze net wat teveel energie verloren en was het te dichten gat net te groot om de finale te halen, want in dit geval gaan alleen de eerste twaalf per serie gaan door. Met drie schaatsers naast elkaar gingen ze te midden van het peloton over de finish. De chips gaven de doorslag. Laura werd zeventiende in haar serie.

Na een dweilpauze waren de junioren C meisjes en aansluitende de jongens aan de beurt. Zij reden meteen de finale met alle 49 deelnemers. De meisjes moesten vijftien ronden en de jongens 25. Timo zocht een mooie plek op in het peloton aan de binnenkant, zodat hij lekker mee kon komen. Het tempo werd steeds afgewisseld. Een paar rondjes een speldenprik uitdelen door even hard te rijden, daarna weer een rondje wat rustiger. Timo kon de wisselingen tussen de 38 seconden en 34 seconden zo elf ronden vol houden, maar moest toen de groep los laten. Hij reed nog vier ronden vol op eigen kracht door, maar met vervolgens rondjes van 30 seconden en 32 seconden van het peloton, werd hij snel op grote achterstand gereden en moest hij de baan verlaten. Hij eindigde op de 42ste plaats. Een hele mooi prestatie. ’s Middags werden de wedstrijden voor de junioren B en A nog verreden.

Na de junioren C finale werden de finales van de pupillen B en A verreden. Van ijsbaan Enschede waren er twee grote successen. Bij de meisjes pupillen B werd Maud Blokhorst (Haaksbergen) Nederlands Kampioen. Bij de jongens pupillen B werd Philip Diniz (Borne) tweede. Alle medaillewinnaars werden nog samen op het podium gevraagd en werd er voor hun het Wilhelmus gespeeld.