Sport & Vrije tijd

Special Olympics 2022 in Twente als opmaat naar meer maatschappelijke betrokkenheid

WIERDEN/ENTER – De zomer van 2022 gaat voor Twente de boeken in als het sportseizoen voor mensen met een verstandelijk beperking. Van 10 tot en met 12 juni worden dan namelijk de Special Olympics Nationale Spelen gehouden. In alle veertien Twentse gemeenten is dan minimaal één sportevenement. Ook in de gemeente Wierden mogen topsporters de uitdaging aan gaan, de hippische helden gaan met elkaar de strijd aan in de piste van manege de Vossenbos. Vorige week werd er met het oog op die Special Olympics een voorproef georganiseerd: de Pre Games. Vanuit Wierden ging er onder meer een delegatie naar Haaksbergen.

Op vier locaties werden die zaterdag sportwedstrijden georganiseerd: atletiek en racerunning in het FBK-Stadion te Hengelo, voetbal bij VV Haaksbergen, hockey bij HC Twente en zwemmers konden terecht in Het Ravijn te Nijverdal. De Pre Games zijn op de vier plekken goed opgepakt en uitgevoerd. In Hengelo werd op officiële wijze de vlam ontstoken en daarmee dus ook het formele startschot gegeven voor de sporttoernooien. De sporters lieten zien waar ze goed in zijn: presteren op elk niveau. En dat werd goed gevierd, voor iedereen, want elke deelnemer is gewoon een winnaar.

Kevin Damhuis
De Special Olympics in 2022 gaan Twente weer sportief op de landelijke kaart zetten. Dan komen namelijk zo'n drieduizend sporters met een beperking naar de regio en worden er 25 sporttoernooien gehouden in de verschillende gemeenten. In Wierden krijgt de paardensport de volle aandacht en vanuit Enter doet Kevin Damhuis een gooi naar de prijzen als atleet. Bij de pre-games werd hij op de honderd meter hardlopen tweede en bij de tweehonderd meter kwam hij als vierde over de streep.

Om een dergelijk evenement goed van de grond te krijgen moet het organisatorisch op rolletjes lopen. Vanuit Wierden zijn Ilse Mengerink en Joyce Vonkeman vanuit zorgaanbieder Dievers er achter de schermen nauw bij betrokken. Samen met Remon Janssen en Bas Winkel van leerwerkbedrijf InVia uit Vriezenveen en Wendy Henning (de kartrekker van dit initiatief) van voortgezet speciaal onderwijs De Brug uit Almelo willen Ilse en Joyce het bedrijfsleven warm maken voor ondersteuning.

Maatschappelijk betrokken
“Je ziet al dat steeds meer ondernemers ruimte maken voor mensen met een rugzakje, maar er zijn ook andere mogelijkheden om ondersteuning te bieden”, duiden de twee gepassioneerde Wierdense ondernemers. “Als maatschappelijk betrokken bedrijf zou je bijvoorbeeld tijdens de Special Olympics een bedrijfsbusje beschikbaar kunnen stellen. Er is dat weekend ontzettend veel vervoer nodig van en naar de diverse locaties.”

Er zit wat dat betreft meer in de pijplijn met het oog op sport voor mensen met een beperking, aldus Joyce en Ilse. “We zijn in gesprek met SVZW, Dos en Deto en ON. Deze voetbalclubs hebben deelgenomen aan de pre-games, maar er wordt al nagedacht over een regelmatig terugkerend voetbaltoernooi. De eerste editie daarvan staat op vrijdag 25 maart in de agenda. Daar staan wij vol achter, want blijven bewegen is zó belangrijk. Voormalig top-scheidsrechter Eric Braamhaar heeft al toegezegd om die dag te fluiten.”

Lokale ondernemers die een steentje willen bijdragen aan maatschappelijke betrokken kunnen contact opnemen met Joyce of Ilse. Dat kan per mail (hallo@dievers.nl) of telefonisch (06 – 23473352).