Sport & Vrije tijd

Nostalgie voert boventoon tijdens Slachtvisite in Enter

ENTER – Na een jaar van afwezigheid hing er vorige week woensdagochtend weer een geslacht varken aan de ladder en geurde het naar schroamkes en bakleverworst. De traditionele Slachtvisite, die jaarlijks door Enters Erfgoed rondom het Klompen- en Zompenmuseum wordt georganiseerd, mocht ook deze keer op veel belangstelling rekenen.

Ondanks de ingevoerde corona-check kijkt voorzitter Albert Bouwmeester tevreden terug op het nostalgische evenement. “Je weet op voorhand niet of met zo'n controlemoment een drempel wordt opgeworpen om een kijkje te komen nemen. We hadden dit jaar rond de vierhonderd bezoekers, ondanks de strenge controle bij de ingang. Normaliter waren het er zo'n vijfhonderd schat ik.”

Bij het toetreden van het terrein moest een groene vink op de corona-app getoond worden, waarna een polsbandje werd overhandigd. “Vanwege de coronamaatregelen moesten we dit jaar alles buiten organiseren, maar we zijn al lang blijf dat in ieder geval iets georganiseerd kon worden. Het was hartstikke leuk en gezellig en we zijn heel tevreden, gezien alle omstandigheden.”

In de vroege ochtenduren kreeg allereerst de schooljeugd tekst en uitleg over de anatomie van het varken; waar komt welk stukje vlees vanaf en hoe is de traditie van de Slachtvisite ooit ontstaan. Ook werd naar oud gebruik een bezoek gebracht aan dominee Wim Geuze en zijn vrouw; zij kregen een stuk vers geslacht vlees.

De officiële opening werd verricht door voorzitter Albert bouwmeester, onder toeziend oog van wethouders Hans ter Keurst en Richard Kortenhoeven en burgemeester Doret Tigchelaar. “Op dat moment heb ik voor mezelf in gedachten even stilgestaan bij Jan Mekenkamp, de dit jaar overleden initiator van de Slachtvisite”, aldus Bouwmeester. Vervolgens sloegen allen een borrel achterover, waarna het evenement van start ging. Slager Vincent Roetgering en enkele vrijwilligers waren de hele ochtend aanwezig om alles in goede banen te leiden. De preuverieje bleek wederom een schot in de roos, evenals de samenwerking met drie plaatselijke restaurants en enkele vrijwilligers die smakelijke gerechtjes klaar hadden gemaakt voor de bezoekers.