Sport & Vrije tijd

Leerlingen van De Morgenster maken virtuele ruimtereis met de SpaceBuzz

WIERDEN – De leerlingen van groep zeven van basisschool De Morgenster in Wierden hadden dinsdag 1 juni de dag van hun leven. Ze mochten plaatsnemen in een nagenoeg levensechte raket, genaamd SpaceBuzz 01. Deze raket is speciaal voor educatieve doeleinden gebouwd en voorzien van technologische snufjes, zodat door middel van virtual reality en 4D-ervaring een missie door de ruimte gemaakt wordt.

Geen gegil tijdens de lancering en gedurende de missie slechts af en toe wat gefluister. Maar naderhand hadden de kinderen grootse verhalen. “Ja, echt heel gaaf”, vertelt een van de leerlingen enthousiast. “Je gaat mee de ruimte in en ziet het ruimtestation ISS, allerlei satellieten en zelfs het noorderlicht.” De trip stond onder leiding van 'Mission Specialist' Beau van Schaik en 'Mission Technician' Jan van Driel: “We hebben groepen meegemaakt die de longen uit hun lijf gilden en ook misselijk weer uit de SpaceBuzz kwamen, maar deze kinderen zijn voorbeeldig.”

André Kuipers
De SpaceBuzz 01 is de eerste levensechte virtual reality raket die op een grote trailer door het land toert. De komende weken worden meer dan driehonderd basisscholen aangedaan. De leerlingen van groep zeven krijgen in de raket een unieke 4D-ervaring dankzij virtual reality. Ze gaan mee de ruimte in, samen met André Kuipers die de trip begeleidt. Zo krijgen de kinderen de aarde te zien, met echte beelden, door de ogen van een astronaut. Voorafgaand aan het bezoek van de SpaceBuzz is ook een lesprogramma behandeld, met onder meer diverse opdrachtjes zoals eten terwijl je op de kop hangt.

Het doel van het gehele project is om de jeugd ook bewust te maken van de kwetsbaarheid van de aarde. Het bezoek van de SpaceBuzz aan scholen is onderdeel van een lespakket dat de thema's ruimtevaart, STEM en de aarde combineert met de ontwikkeling van belangrijke vaardigheden van deze eeuw. Het lesprogramma is ontwikkeld door een bijzonder team van astronauten, educatiedeskundigen en virtual reality-experts, waarbij de nieuwste technologieën worden ingezet voor educatieve doeleinden.

Internationaal
Het SpaceBuzz programma is zowel in Nederland als in het buitenland positief ontvangen. In Nederland is er inmiddels een wachtlijst tot halverwege 2022. Op dit moment wordt de laatste hand gelegd aan een tweede raketvoertuig en een derde staat op de rol. Doel is om zo nog meer scholen te bereiken, ook internationaal. “Deze SpaceBuzz is in Houston getest, maar in Hilversum opgebouwd”, weet Van Schaik. “We hebben inmiddels ook al aanvragen uit het buitenland.” In het buitenland wordt SpaceBuzz ondersteund door collega-astronauten van Kuipers, de wereldwijde ruimtevaartindustrie, het International Astronautical Congress en partijen als National Geographic, Netherlands Space Office, de Europese Ruimtevaartorganisatie ESA en de Amerikaanse Challenger Learning Centers om SpaceBuzz naar kinderen over de hele wereld te brengen. 

SpaceBuzz is een educatieve non-profit stichting met een wereldwijde missie: miljoenen kinderen inspireren om ambassadeur van de aarde te worden. Het programma is gebaseerd op het unieke perspectief van astronauten en is gratis voor kinderen en scholen. Het lesprogramma en de virtual reality ervaring zijn in Nederland ontwikkeld en is internationaal aanpasbaar.