Sport & Vrije tijd

Bas Schasfoort unaniem gekozen als voorzitter

“Juventa’12 moet als familie zijn, dan komen de prestaties vanzelf”

De nieuwe voorzitter van Juventa'12, Bas Schasfoort.

WIERDEN – Bas Schasfoort is de nieuwe voorzitter van voetbalvereniging Juventa'12 uit Wierden. Tijdens een online-editie van de algemene ledenvergadering is Schasfoort zelfs unaniem gekozen. Hij neemt het stokje over van Ulrieke de Jong die de afgelopen jaren de scepter zwaaide. “Ik denk dat ik qua persoon wel in het straatje van Ulrieke pas en dat betekent dat ik met name het sociale aspect binnen de vereniging van groot belang vind”, meent de nieuwe voorzitter. “Want als de sfeer goed is, dan komen de prestaties vanzelf.”

Plezier op het veld
De leden van Juventa'12 zorgen volgens Schasfoort voor het familiaire sfeertje binnen de vereniging en dat is volgens hem ook de kracht van de club. “Natuurlijk zijn prestaties belangrijk en ook ik ben van mening dat dat het hoogste doel van de elftallen moet zijn, maar niet zonder die onderliggende goede sfeer in de teams en in de vereniging in z'n geheel. Als je met plezier op het veld staat, dan bevordert dat de prestatie! Bovendien is het goed om naast enkele bestuurders van buiten de vereniging ook mensen te hebben die de goed juist club kennen!”

Actief binnen de club
Het idee om zelf voorzitter te worden komt niet uit de lucht vallen. De inmiddels 52-jarige Schasfoort is namelijk al van jongs af aan betrokken bij de vereniging. Hij heeft namens nagenoeg alle teams op het veld gestaan, was wel wat een laatbloeier, maar heeft in het eerste vele jaren mee weten te draaien. Overigens hobbelt hij nog steeds met regelmaat op het veld, inmiddels voor het 45+ elftal. Maar los van zelf nog een balletje trappen is hij al langer voor meerdere zaken te porren, zoals vroeger jeugdvoorzitter en leider van het eerste elftal en thans trainer van het recreatieteam JO19-1.

Polder-voorzitter
Toch moet zijn organisatietalent en het gevoel voor de club binnen de vereniging opgevallen zijn, want unaniem als voorzitter gekozen worden komt niet altijd voor. “Ik ben eveneens voorzitter van De Tolmennekes, de carnavalsvereniging in Wierden, waar ik als geboren en getogen Wierdenaar dankzij mijn ouders aan verknocht ben geraakt. In die hoedanigheid kende ik ook François Kroes. Hij is nu ook bestuurslid binnen Juventa'12, maar hij is ook degene die me over de streep getrokken heeft om voorzitter te worden. Ik breng graag mensen samen en stel ze vervolgens op hun gemak. Ik kijk altijd zonder vooroordeel naar zaken. Iets verkeerd doen kan in mijn ogen niet en ik zie mezelf dan ook als een 'polder-voorzitter'. Ik wil graag groepen bij elkaar brengen door de scherpe kantjes van beide kanten er af te krijgen.”

Focus op voetbal
Of Schasfoort als voorzitter een stempel op de vereniging kan en wil drukken laat hij nog in het midden. “Het nieuwe Technisch Beleidsplan is bijna klaar en bevindt zich in de eindfase. Ik hoop dat het me lukt om samen met de andere bestuurders doelen voor de selectieteams daaruit te verwezenlijken. Het moet als een rode draad in de vereniging gaan fungeren, met focus op voetbal. Daar ga ik mijn best voor doen. Je zult me veel op het sportpark vinden, dat is gewoon een kwestie van tijd maken en dat vind ik niet meer dan normaal. Gelukkig is mijn vrouw Anne eveneens nauw betrokken bij Juventa'12 en voetballen onze drie kinderen inmiddels ook. Als je iets wilt, waar je achter staat, dan lukt dat ook.”