Sport & Vrije tijd

Jeugdlid Jeu de Boulesclub de Toss gekroond tot Europees kampioen

WIERDEN/ALMELO – Koen Wentink, jeugdspeler bij Jeu de Boulesclub de Toss, is op 22 juli Europees kampioen geworden. Eerder wist Wentink al drie Nederlandse titels te behalen. Dat Petanque – Provençaalse variant van jeu de boules - een sport is voor alleen bejaarde en ouderwetse mannen wordt hiermee geheel te niet gedaan.

Hoewel ook deze sport geraakt wordt door Corona zijn er inmiddels oplossingen. Zo is doormiddel van Facebook een internationaal toernooi afgewerkt, het Euro-Pétanque (Corona) Precision Shooting Challenge 2020. Ieder team bestond uit vijf spelers: een man en vrouw tussen de 23 en 54, een jeugdspeler tussen de 18 en 22, een jeugdspeler onder de 18 en een senior boven de 54 jaar. Er werden drie ballen op een afstand van zeven, acht of negen meter gelegd, waarbij de ballen van links naar rechts werden weggeschoten gedurende tien rondes. De speler met de meeste hits zou gekroond worden tot winnaar.

De wedstrijden werden live uitgezonden via Facebook. Koen Wentink van de Toss vertegenwoordigde de categorie 18 tot 22 jaar voor het Nederlandse team. In de poulefase wist Koen te winnen van Oostenrijk, Oekraïne, Israël en Tsjechië. Van Duitsland werd verloren.

De teamresultaten wezen uit dat Nederland vierde in de poule was geworden en dankzij dit succes werd de kwartfinale bereikt. Daarin werd Rusland overtuigend met 5-0 aan de kant gezet. In de halve finale moest Engeland verslagen worden om de finale te bereiken. Er was wel meer tegenstand, maar met 3,5 tegen 1,5 werd ook deze horde genomen. De finale werd een spannende aangelegenheid, Hongarije liet zien dat ook zij recht hadden om hier te staan. Uiteindelijk trok Nederland met 3-2 aan het langste eind. Het aandeel van Koen was groot in het behalen van de titel: in de finale won hij met 26-14 van Daniel Lakatos en in acht partijen moest hij alleen zijn meerdere erkennen in zijn Duitse  opponent.

“Helaas is Koen onze enige jeugdspeler en graag zouden we meer jeugd op ons complex aan de Badweg 24 willen verwelkomen”, aldus een woordvoerder van de club. De Toss is gevestigd aan de rand van het Twentekanaal, nabij de witte brug, aan Wierdense zijde. “Deze sport behelst meer dan alleen een balletje gooien. Techniek, concentratie en tactiek zijn van doorslaggevende betekenis, maar ook het lezen van de baan kan tot een goed resultaat bijdragen. Bij onze vereniging sta je nooit reserve maar speel je altijd en in altijd wisselende samenstellingen. Dit geld natuurlijk ook voor volwassenen. Door dit systeem heb je veel sociale contacten en gezelligheid voert dan ook altijd de boventoon.”

De vereniging nodigt iedereen van harte uit om eens te komen kijken of gelijk een balletje mee te gooien. Voor meer info kan contact worden opgenomen via prjbcdetoss@gmail.com.