Sport & Vrije tijd

Honden van De Doorzetters weer met lof geslaagd en gecertificeerd

De honden van Bas Dijkstra, Jan Reinink, Gerrit Bos en Jan Broeze zijn met lof geslaagd en zijn nu gecertificeerd en geschikt als politie- of bewakingshond.
De honden van Bas Dijkstra, Jan Reinink, Gerrit Bos en Jan Broeze zijn met lof geslaagd en zijn nu gecertificeerd en geschikt als politie- of bewakingshond.

WIERDEN – Vier herders van de Politiehonden Dressuur Club De Doorzetters uit Wierden – onderdeel van de Koninklijke Nederlandse Politiehond Vereniging – zijn op 4 en 5 mei met lof geslaagd tijdens de politiehondenkeuring bij PHV De Volharding in Ommen. Daarmee bewijst de Wierdense club wederom dat het met 't kwaliteitsniveau van de trainingen wel snor zit. Zowel voor de herders als ook de trainers is het een pittig traject van ongeveer drie jaar bikkelen, dat nu met mooie punten gewaardeerd is. De honden van De Doorzetters worden opgeleid om politieagenten of bewakers bij te staan. Daarvoor krijgen ze het een certificaat Politiehond 1 of Politiehond 2 of Objectbewaking. Twee herders komen in dienst van de Twentse politie, eentje gaat zelfs naar Amerika.

 

Jan Reinink en Jan Broeze mochten vorige week zaterdag in Ommen aantreden en wisten uiteindelijk 430 en 410 punten te scoren van het maximum haalbare van 435. De honden worden beoordeeld op 85 verschillende onderdelen, van rivieren tot aan bewaken, maar vooral ook moed én beheersbaarheid. Jan Reinink glimt van trots en dankzij deze uitzonderlijk hoge score gaat hij nog een stapje verder. “Het trainen van de hond is een mooie hobby en als politiehond is 'ie nu geschikt. Maar voordat hij daarvoor ingezet wordt, neem ik op 20 juli nog deel aan een provinciale kampioenswedstrijd hier in Wierden. Deze wedstrijd is gericht op de beheersbaarheid, de controle en het luistergedrag van de hond. Daarmee kan ik genomineerd worden voor het Nederlands Kampioenschap.” Dat zou volgens Jan toch wel een kroon op zijn 'werk' zijn. Bovendien is het vrij uniek om dat mee te mogen maken, omdat er slechts een paar honden uit den lande hieraan deel kunnen en mogen nemen. “Het hoogst haalbare is in mijn ogen toch wel de sport van deze training. Natuurlijk is het belangrijk dat je je inzet voor bewaking en politie, maar nét dat extraatje er uit halen, los van het uiteindelijke doel, is een uitdaging.”

 

Op zondag 5 mei wisten ook Bas Dijkstra en Gerrit Bos met 399 punten en 426 punten mooie resultaten neer te zetten. “Om een certificaat te bemachtigen moet je minimaal 348 punten behalen. Maar hoe hoger je score, des te beter. Het geeft uiteindelijk aan hoe de hond straks in de praktijk presteert”, licht Gerrit toe. Dat het niveau in de loop der jaren is gestegen, kan niet onder stoelen of banken worden geschoven. De honden uit Wierden slagen allemaal met lof, waardoor ook ver buiten Nederland de animo voor deze honden groot is. Volgens Gerrit, tevens bestuurslid van de vereniging, groeit het kennisniveau binnen de club. “We zijn een kleine, hechte vereniging. Hebben nu elf leden, die allemaal al jarenlang lid zijn. Iedereen volgt trainingen en cursussen, waardoor alle leden sowieso gediplomeerd BKD'er (basiskennis dressuur voor politiehonden) zijn. Daarnaast hebben we keurmeesters en helpers en ook een masterclass coach (slechts vier in Overijssel) binnen onze club. Het is een groeiproces, maar daar plukken we nu de vruchten van.”

 

Wat de leden van De Doorzetters wel graag zouden willen is wat aanwas en verjonging binnen de club; nieuwe leden dus die enthousiast worden politiehonden te trainen. Het gehele traject, om een pup te trainen tot een volwaardige politiehond, neemt zo'n 2,5 tot drie jaar in beslag. Gedurende die periode ben je verantwoordelijk voor de hond. “Kom gewoon eens kijken en je zult zien dat het reuze meevalt”, meent Gerrit. “Velen denken dat hun puppy ongeschikt is om te trainen. Alle varianten herders zijn welkom, bovendien is het ook mogelijk om de hond alleen te trainen voor het basisdiploma. Er is vaak meer mogelijk dan wordt gedacht!” Voor wie interesse heeft of eens een keertje kennis wil maken met de club kan contact opnemen met Gerrit Bos, per mail via gerritbosjr@live.nl. Voor meer info kan ook de Facebookpagina worden geraadpleegd: www.facebook.com/phdcdedoorzetters.wierden. Daarnaast is 20 juli, tijdens de nominatie- en kampioenswedstrijd, de gelegenheid om een bezoek te brengen aan de club aan de Nottermorsweg. Te zijner tijd daarover meer informatie in deze krant.