Sport & Vrije tijd

Finish vierdaagse vrijdag in centrum van Wierden

Fanatiekelingen nemen deel aan Alternatieve Vierdaagse

De deelnemers hebben onder meer de Umfassungsweg in Delden als training gelopen.

WIERDEN – De vermaarde Nijmeegse Vierdaagse gaat ook dit jaar niet door. De coronamaatregelen hangen al meer dan een jaar als een zwaard van Damocles boven het wandelfestijn. Reden voor de organisatie om het evenement ook nu weer in de ijskast te plaatsen. Om de wandelliefhebbers toch tegemoet te komen, is er wel de Alternatieve Vierdaagse van 20 tot en met 23 juli. Deze vier dagen kan dan een eigen gekozen route van vijf, tien, twintig, dertig, veertig of vijftig kilometer afgelegd worden. Een vaste groep wandelaars uit Wierden, die normaliter in Nijmegen aan de startstreep verschijnt, hobbelt de komende dagen door het Twentse land. De deelnemers doen meer aan deze surrogaatvierdaagse.

Het échte vierdaagsegevoel kan ook dit jaar weer niet beleefd worden en dat vindt Bert Temmink wel een gemis. De Wierdenaar heeft de smaak van die vier dagen in Nijmegen sinds 2016 goed te pakken en pakte jaarlijks de vijftig kilometer. “Een beleving op zich”, meent Temmink. Vooral over de pop-up camping raakt hij niet uitgepraat. “Tegen half tien 's avonds is het gewoon al echt stil op die camping en tegen drie uur 's nachts komt iedereen weer rustig aan tot leven. Ik startte altijd om vier uur voor de vijftig kilometer. Dat sfeertje, ja dat mis je nu wel...” 

TomTom van de groep
Toch wist Temmink meteen dat hij ook aan de Alternatieve Vierdaagse deel zou gaan nemen. “Het is toch heerlijk om te wandelen en lekker buiten te zijn? Het houdt je mentaal en fysiek gezond, terwijl de wandelsport ook nog eens weinig blessures oplevert. Het is gewoon een gezonde vorm van bewegen! Ik ga voor deze alternatieve editie vier keer dertig kilometer in Twente lopen.”

Dat doet de 64-jarige senior samen met nog een paar fanatiekelingen, te weten Wilma Timmerhuis, Carla Akerboom, Johan Wijlen, Angela Brundiers en het echtpaar Van Benthem. “Johan en Wilma hebben vier routes uitgezet in de regio. Zij zijn zeg maar de TomTom van de groep”, grapt Temmink. Ondanks dat er nu geen echt vierdaagsegevoel heerst, heeft hij wel zin om weer op pad te gaan. “Het is een klein groepje, we kennen elkaar allemaal van wandelvereniging Ambulare. Bovendien hebben we ook met elkaar getraind, eens in de veertien dagen, gedurende het afgelopen half jaar.”

Deze week, op dinsdag, is de eerste dag. Er wordt dan tot en met vrijdag dagelijks vanaf acht uur in de ochtend flink doorgestapt. De finish is dit jaar in Wierden, in het centrum bij het oude marktplein. Temmink hoopt dat er dan toch wat toeschouwers zijn, met net als in Nijmegen als een soort van Via Gladiola en een warm onthaal. Voor alle deelnemers ligt dan in ieder geval ook een speldje klaar als trots bewijs van deelname. De wandelaars worden tussen 14.00 uur en 15.00 uur weer in Wierden verwacht.