Sport & Vrije tijd

Enters liefdadigheidsinitiatief 'Uit liefde gemaakt' groeit door

ENTER – Het Enterse initiatief 'Uit liefde gemaakt' mag terugkijken op een positief jaar. Ina Eertink en José Martijn hebben in 2020 de handen ineen geslagen. De twee dorpsgenoten hebben inmiddels een groep van twintig creatievelingen bij elkaar weten te krijgen. Wat op kleine schaal is begonnen voor liefdadigheid, krijgt inmiddels serieuze vormen.

De vele vrijwilligers haken, naaien en breien alles wat maar enigszins verkoopbaar is. Denk aan zelfgemaakte poppen- en babykleren en aanverwante spulletjes in de breedste zin van het woord: poppennestjes, sokjes en mutsjes. Je kunt het zo gek niet bedenken of het wordt gemaakt. “Het assortiment is behoorlijk uitgebreid dit jaar, maar de babynestjes zijn wel ons best verkopende product”, vertelt Eertink met trots. 

Schoenendozen
De opbrengst van de verkoop komt ten goede aan de bouw van het nieuwe dienstencentrum bij de hervormde kerk in Enter. Daarnaast was er eerder dit jaar een online veiling, waarvan de opbrengst ten goede kwam aan deelname aan de Muskathlon@Home (in Enter onder de noemer 'Enter voor gerechtigheid' georganiseerd). “We hebben voor de actie 'schoenendoos' een bedrag van 368,90 euro geschonken. Dat was goed voor tien gevulde schoenendozen en voor twintig schoenendozen de verzendkosten. Bovendien heeft de Hervormde kerkgemeenschap dit jaar tot nu toe 2217 euro van ons ontvangen voor het nieuw te bouwen dienstencentrum. Dat is inclusief de 'garage sale' en de verkoop van kerstbakjes. Daar komt overigens nog wel een bedrag bij van de maand december!”

Professionaliseren
“We hebben afgelopen jaar meer dan driehonderd klanten gehad die iets bij ons hebben besteld, specifiek op aanvraag, of gekocht uit de voorraad!”, aldus Eertink, inmiddels bestuurslid van Uit liefde gemaakt. Door de groei van het aantal vrijwilligers, in krap een jaar tijd van vijftien naar inmiddels twintig, is ook de stap gemaakt om verder te professionaliseren. “Onze klanten komen uit het hele land en zelfs een stuk of vijf uit België. We zijn daarom inmiddels een vereniging geworden met een eigen KVK-nummer.”

Ondanks dat de positieve flow er in zit, ziet Eertink nog wel wat hobbels op de weg die genomen moeten worden. “We krijgen steeds meer naaiopdrachten, meer dan we momenteel aankunnen. Daarom zou het mooi tijd als we nog wat naaivrijwilligers erbij kunnen krijgen.” Iedereen die wat tijd over heeft en handig is met naald en draad is van harte welkom om zo nu en dan wat klusjes te verrichten.

Eertink blikt voor nu dankbaar en trots terug op 2021. “Het is mooi hoe we dit als groep vrijwilligers voor elkaar hebben gekregen, dankzij handwerk! We hopen dat we er ook dit jaar weer een mooi en creatief jaar van mogen maken.”