Sport & Vrije tijd

Enter Vooruit start voetbalseizoen niet doortastend tegen PH Almelo

Job Voortman van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Steen
Job Voortman van Enter Vooruit. Fotograaf: Henk Steen

ENTER/ALMELO – Jan Willem van Holland is zijn ambtstermijn als coach van Enter Vooruit in mineur begonnen. Die mispeer lag meer aan het gebrek aan schotkracht van zijn troepen. In Almelo tegen de plaatselijke Prins Hendrik 'vergaten' zijn strijders om de thuisclub al vóór de theepauze de witte vlag te doen hijsen en dat erratum werd de equipe van Van Holland in deel twee fataal: 1-0.

Met een week uitstel (voorgaand weekend kon door coronaperikelen bij tegenstrever Be Quick Zutphen de seizoen opening pontificaal de prullenbak in) begon zwart en wit in Almelo op een volstrekt sfeerloos sportpark De Veenelanden aan het voetbalkarwei van dit seizoen.

In de wetenschap dat een goed begin nog immer het halve werk al is, zou een driepunter in de prelude van dit voetbaljaar meer dan welkom zijn. Het ging in het eerste kwartier in Almelo echter nog niet echt van 'van dik hout zaagt men planken'. Plankenkoorts leek een betere benaming voor de eerste balomwentelingen van de Enternaren. De geel-zwarte thuisploeg startte feller en met meer elan aan de zaterdagse werkzaamheden en het duurde een kwart wedstrijd vooraleer Enter Vooruit wat van zich af begon te bijten. Daarbij moet echter wel vermeld worden dat de Enterse garde in deze zomer een aardig voetbaljasje uitgedaan heeft door het vertrek van drie basisspelers, plus dat Van Holland óók nog eens drie mannen (Marc Breukink, Gerrit Brunnekreef en Ron Smit) geblesseerd naast zich zag zitten in de dug-out. De nieuwe oefenmeester had een aantal jeugdige krachten op het wedstrijdformulier gezet.

Het Enterse gezelschap begon, naarmate de strijd vorderde, steeds meer het laken naar zich toe te trekken en ook beter te voetballen. Er kwam werk aan de winkel voor P.H.-doelman Joerjen van der Elst. Hij moest gestrekt naar de winkelhaak om een pegel van Dylan Siemerink uit die bovenhoek te halen, uit de aansluitende hoekschop kopte Sietse Velten het ronde speeltuig centimeters naast het Almelose kot. Wout Velten zag z’n uithaal van achttien meter uiteen spatten op de deklat en Valentijn Velten poeierde, na een vlot lopende combinatie 'door de zestien' de knikker via buitenkant paal in het zijnet. Tussendoor moest de Almelose sluitpost ook nog een handelend optreden bij inzetten van Job Voortman en Jürgen Siemerink. Maar ook aan de overzijde moest doelwachter Teun Nijhof pal voor de onderbreking z’n hele hebben-en-houden in de strijd gooien na een verwoestende kanonskogel van Mart Bekhuis.

Na een kwartier van gedachten te hebben gewisseld in het kleedlokaal was ineens alle dadendrang bij het Enterse ensemble verdwenen. Het werd een treurig tweede deel voor het toeziend volk langs de zijlijn. De geel-zwarten waren opnieuw feller en doortastender in de duels, zonder dat ook de thuisploeg nou direct tot grote hoogten steeg, maar Enter Vooruit creëerde in die tweede speelhelft nul komma nul meer.  Van Holland schreeuwde, staand en ijsberend naast z’n dug-out, de longen uit het gedrongen lijf, maar z’n soldaten wisten de juiste munitie niet meer te vinden. Het leek zodoende op een kille 0-0 af te stevenen, maar wel heel coulant verdedigen in de Enterse defensie bracht de winst toch nog naar de thuisploeg. Sam Hesselink mocht vrij opstomen en rond de penaltystip vond ie kompaan Koen Lubbers. Die mocht de knikker vrijelijk aanpakken en na wat gefrunnik voor het heiligdom van Teun Nijhof mocht ie ook nog het ronde onding onder Nijhof in de netten punteren: 1-0.

Na die ellende kwam er nog meer miserie in het Enterse kamp toen aanvoerder Wim Oosthoek voor de tweede keer deze middag het gele karton voor z’n neus zag gehouden worden door de jonge, maar puik leidende arbiter Stan Smit uit Raalte. Die mocht dus eerder naar het douchelokaal en omdat men bij P.H. besloten had om er de rest van de strijd maar zoveel mogelijk bij te gaan liggen, kwamen de overige tien Enterse lieden in het veld, niet of nauwelijks meer toe aan een fatsoenlijke aanval. Té weinig daadkracht en teveel besluiteloosheid in de grote rechthoek voor de neus van P.H.-goalie Van der Elst en ziedaar, de nederlaag is een feit.