Sport & Vrije tijd

Eikenhouten tafels en wandplanken zorgen voor succes Meubelzwagerij

WIERDEN – Meubelmakers Rick Kroeze en Jarno Oude Booijink maken robuuste en eigentijdse eikenhouten meubelen. Met name de tafels en boekenplankjes zijn inmiddels vermaard. De twee zijn zwagers en maakten in 2018 voor de lol in een klein schuurtje hun eerste tafel, die ze vervolgens weer verkochten op Marktplaats. Daarmee was de basis voor het bedrijf gelegd. Onder de inmiddels bekende naam Meubelzwagerij verlaten dagelijks meerdere meubels de bedrijfshal aan de Weusteweg in Wierden. Om dat succes ook duurzaam te verantwoorden worden er – ter compensatie voor het gebruikte hout – bomen geplant. Afgelopen dinsdag ging de schop in de grond op de Esrand voor drie eikenboompjes. 

“We nemen grondstoffen weg uit de natuur en dat willen we ook weer teruggeven”, legt Rick het standpunt van Meubelzwagerij uit. De Wierdense onderneming is in krap vier jaar tijd een groot succes geworden en zodoende worden ook aardig wat bomen verwerkt. “We proberen zo veel als mogelijk FSC of PEFC hout in te kopen uit Europa. Maar we willen nét iets extra's bijdragen en daarom planten we voor elke vijftien verkochte tafels een boom. Dan is het verbruik en nieuwe aanplant ongeveer in evenwicht. Daartoe hebben we contact gezocht met de gemeente.” Thijs Hutjes heeft die samenwerking namens de gemeente beklonken, een plan bedacht, locatie gezocht en stelt de grond ter beschikking, zodat de zwagers bomen kunnen planten.

Wierdense bomen
De eerste drie bomen zijn nu officieel in de aarde gezet op het Esrand. Ze staan aan de achterzijde van de kavel waar op niet al te lange termijn de eerste werkzaamheden gaan starten voor de bouw van het nieuwe schoolcomplex voor De Passie. Daarnaast is al beklonken dat de zwagers langs het wandelpad vanaf de Mariakapel ook bomen mogen planten, zodat daar op langere termijn een sfeervolle laan moet ontstaan.

De twee hebben van hun hobby een fulltime job kunnen maken. Wat begon met een paar tafels van steigerhout in de avonduren, groeide gestaag uit. “We hebben al gauw besloten om eens vijfhonderd euro te investeren in wat gereedschap. Dat liep vanaf begin af aan eigenlijk hartstikke mooi.” Vanuit een halletje aan de Piksenweg zagen de tafels het levenslicht. Groei maakte verhuizen noodzakelijk, eerst naar de voormalige bedrijfspanden aan de Vriezenveenseweg en inmiddels al weer twee jaar op bedrijfsterrein Hogelucht in Wierden.

Rick liet onder andere zijn mariniersverleden achter zich en werkt sinds twee jaar fulltime voor Meubelzwagerij. “Jarno is hier inmiddels zo'n driekwart jaar volledig aan het werk. Hij was vertegenwoordiger, maar gezien de hoeveelheid werk wat op ons af komt, is hij volledig in de werkplaats actief.” Het bedrijf groeit als kool. Inmiddels staan er 3,5 fte's op de loonlijst en is groei naar vijf een logische stap, om zo de wachttijd op producten binnen de perken te houden en uitbreiding van het assortiment ook mogelijk te maken.

Ideeën van klanten
Dagelijks verlaten meerdere tafels, wandplanken en ook kleinschalige woonaccessoires de bedrijfshal. “We produceren met name op verzoek en staan ook open voor nieuwe ideeën”, laat Jarno weten. “De eiken tafels variëren qua grootte van 1,60 meter tot drie meter lengte. Daarnaast is elke vorm en kleur denkbaar evenals de soort tafelpoot: hout of staal. We produceren we alles in onze hal, niet op locatie.”\

Om zo min mogelijk hout te verkwisten, worden ook de reststukjes verwerkt tot handige items, zoals theeplankjes of ludieke boekenplankjes. “De ideeën komen van klanten; is het commercieel interessant en financieel haalbaar, dan staan we daar voor open. Bovendien werken we voor die kleine producten weer samen met een dagbestedingslocatie in Almelo. Cliënten verzorgen het inpakwerk.”\

Nieuwsgierig naar de mogelijkheden en producten die Meubelzwagerij Wierden biedt? Kijk op www.meubelzwagerij.nl of neem telefonisch contact op via 06 – 23 49 30 48.