Sport & Vrije tijd

Nieuwe spellenvereniging in Twente

'De Groene Pion' Aadorp wil met spellenavonden sleur doorbreken

AADORP – Houd je van spelen, zoals familie, strategie en denkspelen in de breedste zin van het woord? Dan biedt de nieuwe spellenvereniging 'De Groene Pion' in Aadorp je een gezellige avond uit. Op vrijdagavond 8 oktober om 20.00 uur wordt de eerste speelavond in 't Aahoes georganiseerd. Iedereen is welkom en de entree is gratis. “Met spellenvereniging De Groene Pion geven we je een unieke kans om aan de dagelijkse sleur te ontsnappen en iets compleet nieuws te ervaren. Wij hebben ons namelijk als doel gesteld om gezellige spellenavonden te organiseren”, duidt Matthijs van Hofwegen. Hij is samen met zijn vrienden Mariël, Wouter en Ellen de initiatiefnemer achter deze nieuwe vereniging. 

Het idee voor dit initiatief ligt is ontstaan vanuit de passie voor de fysieke spelen, vertelt Matthijs. “In het weekend hebben we vaak vrienden op bezoek, waarmee we allerlei verschillende bord- en kaartspellen spelen, zoals 'Ticket to Ride', 'Alhambra', 'Carcassonne', 'Splendor' en 'Dixit'. Het lijkt ons leuk om deze passie met andere spellenliefhebbers in Twente te delen.”

Sociale functie
Zodoende is tijdens de corona lockdown besloten om een eigen spellenvereniging, De Groene Pion, op te richten. “Naast het spelen van kaart- en bordspellen verwachten we dat de spellenavonden een sociale functie gaan vervullen. Iets wat we met z’n allen tijdens de lockdown toch wel gemist hebben. Niet meer Wordfeuden met een onbekend persoon of op vrijdagavond bankhangen en Netflix uitspelen, maar gezellig met z’n allen onder het genot van een drankje bordspellen spelen.”

Liefhebbers samenbrengen
De afgelopen jaren is het erg populair geworden om bordspellen te spelen. Dit is ook te zien in stijgende verkoop van de gezelschapsspellen van de afgelopen jaren. Kortom veel (extra) spellenliefhebbers! “Diverse grote steden en ook landelijke regio’s hebben spellenverenigingen, maar Twente is hierin nog ondervertegenwoordigd. Wij denken dat ook in onze regio veel liefhebbers zijn en dat ze alleen nog maar samengebracht hoeven te worden. Dit zien we eigenlijk ook al in de eerste aanmeldingen. Zonder al te veel promotie hebben al meer dan twintig mensen aangegeven dat ze bij de spellenavonden zullen komen!”

Enthousiast maken
Tijdens de spellenavonden wordt gewerkt met een vrije inloop; een lidmaatschap is dus geen verplichting. “Iedereen die het leuk vindt om een kaart- en of bordspel te spelen is bij De Groene Pion van harte welkom. Hierbij maakt het overigens niet uit of dat je een bepaald spel wel of niet kent. Onze ervaring is dat wanneer iemand enthousiast is over een spel, dat diegene dit ook graag aan andere mensen wil uitleggen”, duidt Matthijs. “En als je zelf een spel in de kast hebt liggen waar je enthousiast over bent, dan is het ook erg leuk als je deze meeneemt. Naast het spelen van spellen willen we ook spellenmakers en spellenwinkels (zoals de Dondersteen in Hengelo) uitnodigen om hun nieuwe spellen te demonstreren.” 

Vanaf vrijdag 8 oktober is er om de week (dus in de even weken) op vrijdagavond vanaf 20.00 uur een spellenavond in ’t Aahoes in Aadorp. De eerste avond kan iedereen nog gratis deelnemen. Daarna wordt een kleine bijdrage gevraagd, zodat daarvan nieuwe spellen voor de vereniging aangeschaft kunnen worden. Meer informatie is ook nog te vinden op www.groenepion.nl of volg de vereniging via www.facebook.com/groups/groenepion.