Sport & Vrije tijd

Dance Studio Janien schopt 't ver: tot in Sint Petersburg

WIERDEN – Janien Schipdam maakte twee jaar geleden de spreekwoordelijke sprong in het diepe en die stap heeft haar geen windeieren gelegd. Met Dance Studio Janien biedt ze thans zo'n vierhonderd liefhebbers van dans ruimte en de groei lijkt nog niet ten einde. Het succes zit 'm in het familiaire gevoel dat er in de studio heerst. Bovendien is er ruimte voor iedereen, van recreanten die puur voor de fun wekelijks wat beweging willen tot de selectie die inmiddels nationale en internationale faam behaalt.

Eerder deze maand liet Janien samen met haar leden zien wat Dance Studio Janien in huis heeft. Sporthal 'n Dikken in Wierden werd omgevormd tot dansarena en dat was niet aan dovemansoren gericht. “De shows waren compleet uitverkocht. Samen met onze leden was er achttienhonderd man in de sporthal; meer kon en mocht er niet in. Ik vind het mooi om zoiets in Wierden te laten zien, we zijn een Wierdense club met veel lokale leden. Dan kun je wel uitwijken naar een grote theaterzaal in de regio, maar wat in je dorp kan, moet je in je dorp houden... vind ik. Mijn hart ligt echt in Wierden”, vertelt Janien enthousiast. Niet gek dat ze daarom ook op onder meer de Wiezo en met Sinterklaas paraat is om een show neer te zetten.

Circus

Tijdens de middagshow in sporthal 'n Dikken liet de dansstudio zich in al haar facetten zien; van tweejarige dansertjes tot bijna zestigjarigen talenten. Daarnaast waren ook de mensen met een beperking paraat om de 'special dance' te laten zien. “We presenteerden ons rondom het thema 'Welcome to the Circus' en dat kwam niet alleen in de bijna zestig shows tot uiting, maar in de gehele aankleding, zo was er een photobooth en stond er buiten een grote olifant.”

De gedrevenheid van Janien zorgt er voor dat zowel recreanten als selectiedansers zich thuis voelen in de studio in sportcomplex De Stouwe. “Een prima locatie ook”, meent Janien. “Ik heb hier twee mooie zalen en daarnaast kunnen we gebruik maken van de centrale kantine met bar en ontmoet je ook weer andere sporters van de tennisvereniging of kickboksschool.” Dance Studio Janien draait sinds de start – na de loskoppeling van voormalige dansvereniging Intense – erg goed. Inmiddels zijn er veertien docentes en zo'n zestig mensen die vrijwillige ondersteuning geven op allerlei fronten.

 

Dance As One

Het gaat de Wierdense dansers van de selectie voor de wind. Afgelopen jaar was mooi, maar zeker ook intensief. Hoogtepunten zijn de deelname aan het SBS-programma Dance As One, waar de Wierdense hobbydansers erg ver kwamen, terwijl ze het moesten opnemen tegen professionals. “We doen het zo weer, dat was écht prachtig om mee te maken!”, vertelt Janien genietend. Daarnaast werd de A tot en met 13 tot jeugdsportploeg van Wierden gekroond. “Die meiden hebben alles gewonnen wat er maar te winnen viel. Ze dromen er van om iets te bereiken en als je er met z'n allen voor knokt, dan lukt dat ook. Dans is zo mooi, het is echt kunst. Je kunt een verhaal vertellen en emoties uiten.”

 

Sint Petersburg

De crème de la crème van de Wierdense dansstudio heeft ook een puik seizoen achter de zich liggen. De beide B-teams zijn bondskampioen en kunnen daarmee doorstromen naar de A-selectie. En die selecties hebben ook prima prestaties neergezet. De landelijke Dance-2-Impress award prijkt in de prijzenkast en ook de shows op het Nederlands Kampioenschap in Ahoy werden onlangs bekroond met goud en zilver. “Dankzij die overwinningen mogen we met 21 dansers naar het WK dat op 17 oktober in Sint Petersburg wordt gehouden. Spannend! Maar ook ontzettend gaaf! Zeker als je bedenkt dat het de A-selectie is tot en met dertien en tot en met negentien jaar. Scholieren dus. Ik vind het dan ook mooi dat zelfs de scholen trots zijn op hun leerlingen die dit bereikt hebben; het Erasmus heeft dat duidelijk laten blijken op social media.”

 

Nieuwsgierig geworden of zin om te leren dansen. Kijk op www.dancestudiojanien.nl of check Facebook.