Sport & Vrije tijd

Algemeen Wierdens Vrouwenkoor opgedoekt; geen aanwas van leden

WIERDEN – Het Algemeen Wierdens Vrouwenkoor houdt op te bestaan. Tijdens de jaarlijkse ledenvergadering heeft een meerderheid ingestemd om na 38 jaar het koor op te heffen.

Voorzitter Hermien Leferink laat weten dat nagenoeg alle leden het inzagen dat het al enige tijd 'trekken aan een dood paard' was. “Door de opgelegde coronamaatregelen hebben we lange tijd niet kunnen zingen”, vertelt Leferink. De afgelopen periode waren de restricties wat minder streng, maar weer repeteren op anderhalve meter afstand is ondoenlijk. “De onderlinge stemsteun valt dan weg, dat heb je echt nodig in een koor als de onze, waar je met drie- en vierstemmige zang werkt.”

Die restricties van de overheid hebben er toe geleid dat het opheffen van het koor in een stroomversnelling is gekomen. “Het ledenaantal nam al een paar jaar af, de groei was er uit. De tijd dat we de vijftig leden aantikten ligt in een ver verleden. Op het moment van opheffen hadden we nog iets van twintig actieve koorleden. Dat maakt het haast onmogelijk om bijvoorbeeld de vermaarde kerstconcerten te geven, die we samen met ander koren organiseerden. In overleg met de dirigent hebben we daarom dit lastige besluit genomen.”

Geen animo
De gemiddelde leeftijd van de leden van het Algemeen Wierdens Vrouwenkoor is in de loop der jaren opgelopen. “De meeste leden waren tussen de 75 en 85 jaar. Ikzelf ben 68 en was daarmee een van de jongsten. Sinds de start van het koor ben ik lid ben geweest, dus 38 jaar. Dertigers hebben we allang niet meer, je merkt dat de animo voor klassieke zang afneemt en dat terwijl we écht voor kwaliteit gingen. Mooie werken van Mozart, Strauss, Rossini, maar ook populairdere stukken uit de Sound of Music bijvoorbeeld. We hebben er alles aan gedaan om leden te werven. Op open avonden kwamen een keer vijf geïnteresseerden af, die vervolgens niet bleven hangen. Dertigers die willen zingen kiezen nu eerder voor een popkoor.”

Al die redenen bij elkaar hebben er toe geleid om nu de knoop door te hakken. De leden hebben op gepaste wijze afscheid genomen van het koor met een gezellig uitstapje.

Reacties

Dag redactie,

Wie is er bij jullie op het idee gekomen om als kop bij de opheffing van het Algemeen Wierdens Vrouwenkoor, deze bewoording te gebruiken.

Algemeen Wierdens Vrouwenkoor opgedoekt

Opdoeken is te gebruiken in het Nederlands maar om op deze manier dit woord te gebruiken...

In het gesprek met één van jullie is dit woord ook niet gebruikt door de voorzitter, er is gesproken over de opheffing van het koor.

Akelig,  denk in het vervolg na over wat er op papier komt 

Groet Gerry Veldhuizen