Sport & Vrije tijd

Nieuwe trainingsmethodiek VTON geïntroduceerd

Aftrap nieuwe seizoen Juventa'12 met gezamenlijke voetbalochtend

WIERDEN – Ruim tachtig kinderen uit de voetbalteams JO8, JO9 en de JO10 van Juventa'12 trapten zaterdagochtend 22 augustus het nieuwe voetbalseizoen af met een gezamenlijke voetbalochtend. Tijdens deze voetbalochtend werden de kinderen getraind door trainers uit de oudergeledingen en jeugdtrainers uit de eigen jeugdopleiding van de vereniging.

De ochtend bestond uit twee delen. In het eerste deel werkten de kinderen met veel enthousiasme een aantal oefeningen af waarbij de trainers gebruik maakten van de VTON-methodiek. Deze nieuwe traingingsopzet houdt in dat vanaf dit seizoen de JO8-, JO9- en JO10-teams van Juventa’12 gelijktijdig via een centrale trainingsopzet. Daarbij wordt gebruikt gemaakt van de VTON-app. Deze app biedt onze jeugdtrainers kant en klare trainingen en oefenvormen aan in een digitale omgeving, voor elke leeftijdscategorie en op elk niveau. De VTON-app sluit aan bij het beleid en doelstellingen van de Juventa'12 om al onze teams een gelijkwaardige training te kunnen (aan)bieden. Op deze manier kunnen alle spelers zich ontwikkelen, ieder op z’n eigen niveau. Daarnaast zet Juventa'12 zich in om meer jeugdspelers uit de bovenbouw enthousiast te maken om trainer te worden voor teams in de jongste leeftijdscategorieën.

Het maakt deel uit van het plan dat geschreven is ter verbetering van de jeugdopleiding in de onderbouw. Twee seizoenen geleden heeft Juventa'12 besloten om in deze leeftijdscategorieën geen selectieteams meer te vormen, maar dat de teams met name gelijkwaardig zijn en zoveel mogelijk uit vriendjes bestaan. Inmiddels zijn, vanaf het seizoen 2020-2021, alle teams in de JO8, 9 en 10 op deze wijze ingedeeld.

De ochtend werd begeleid door de Twentsche Voetbalschool en georganiseerd in het kader van de nieuwe trainingsopzet voor de JO8-, JO9- en JO10-teams van Juventa'12. Met deze ontwikkeling heeft Juventa’12 weer een stap gaan gemaakt in het vergroten van het speelplezier en de technische ontwikkeling van de eigen jeugd in de onderbouw. Met als uiteindelijke doel een verbreding van de gehele jeugdopleiding.

Tijdens de pauze, waarin de kinderen genoten van een broodje knakworst met ranja, bereidden de trainers vast de veldjes voor het tweede deel van de voetbalochtend. Dit deel bestond uit, voor de kinderen waarschijnlijk het leukste onderdeel, de onderlinge wedstrijdjes. Na afloop hiervan mochten de kinderen, vermoeid en met een lekker ijsje, terug naar hun wachtende ouders.