Natuur & Milieu

Leerlingen Driesprong en Morgenster maken schoolomgeving schoon

World Cleanup Day: bewustzijn ter voorkoming van zwerfafval

HOGE HEXEL/WIERDEN – Basisschoolleerlingen van De Driesprong in Hoge Hexel en De Morgenster in Wierden hebben woensdag 16 september hun schoolomgeving weer afvalvrij gemaakt. In het kader van de World Cleanup Day – een wereldwijde actie om zwerfafval te reduceren – gingen meerdere groepjes op pad om gewapend met vuilniszakken, afvalgrijpers en werkhandschoenen de omgeving weer wat meer afvalvrij te krijgen. Wethouder Richard Kortenhoeven gaf op De Driesprong het officiële startsein door afval te scheiden. Later die ochtend toog hij naar De Morgenster om daar eveneens de actie te ondersteunen.

Voorafgaand aan de actie is in de lessen al aandacht geschonken aan het nut en de noodzaak om afval netjes in de prullenbak of container te werpen en niet alles achteloos in de natuur te gooien. Dat de kinderen zelf ook nog wel eens wat van zich afgooien, geven ze voorzichtig toe. Toch is het bewustzijn dat het niet goed is volop aanwezig. “Dieren in de zee kunnen verstrikt raken in al het plastic”, zegt één van de kinderen als de juf vraagt naar de gevolgen. “Maar plastic afval kan ook heel lang blijven liggen, soms wel honderden jaren”, vervolgt een ander. “De oceaan is net een plastic soep. Als wij iets in de sloot gooien, dan komt het uiteindelijk in de zee terecht.”

Dat de schoonmaakdag bijdraagt aan het bewustzijn is duidelijk. De kinderen uit de groepen zes, zeven en acht van De Driesprong zijn goed op de hoogte waar in Hoge Hexel vaak afval ligt. “Bij de schaapskooi liggen denk ik wel blikjes drinken, van bezoekers die daar even langs gaan”, zegt een jongen uit het dorp en een meisje vult aan: “De sloten langs de Hexelseweg liggen ook altijd vol.”

De juf deelt vervolgens een turflijst uit, waarop de leerlingen bij kunnen houden wat en hoeveel afval ze in de omgeving vinden: grote plastic flessen, kleine plastic flesjes, blokjes, drinkpakjes, tasjes en zakjes of verpakkingsmateriaal. Aansluitend mocht wethouder Richard Kortenhoeven de opruimactie officieel starten met het scheiden van afval: GFT, plastic en restafval in desbetreffende bakken. Hij kreeg hulp van de leerlingen, die precies vertelden wat in welke bak moest. Daarna vlogen de groepjes het dorp in, om zwerfafval uit de sloten en bosjes te plukken. Aansluitend werden de zakken omgekieperd om het gevonden afval weer netjes te scheiden en kregen de harde werkers drinken en wat lekkers.