Natuur & Milieu

Stilstaan bij hen die vielen: oorlogsgraven in kaarslicht

WIERDEN – Het is inmiddels een traditie: het plaatsen van kaarsen op de oorlogsgraven in heel Nederland. Een initiatief dat in 2015 werd gelanceerd en sinds die tijd in groten getale is opgepakt. Ook in Wierden zetten de kaarsen sinds 2018 met hun rode, flakkerende gloed de graven tijdens Kerstmis in het licht.

Op de begraafplaats aan de Appelhofstraat in Wierden rusten 21 strijders die tijdens de Tweede Wereldoorlog hun leven hebben gegeven. Voor Diederick ten Brinke uit Enter is die periode uit de vorige eeuw een moment om nooit te vergeten; hij maakte zich er hard voor om de lichtjesavond ook in de gemeente Wierden van de grond te krijgen. En met succes, want in 2016 liep hij al met het idee, dat uiteindelijk in 2018 van de grond is gekomen.

Ook dit jaar zijn de oorlogsslachtoffers op deze wijze weer even letterlijk in het stralende kerstlicht gezet. Dit om op kerstavond even stil te staan bij de vele oorlogsslachtoffers die ook binnen onze gemeente zijn gevallen voor onze vrijheid. "Zij verdienen het, dat wij op kerstavond ook aan hen denken!", aldus Ten Brink.

Vanwege alle beperkende coronamaatregelen, die de overheid op dit moment weer over het land heeft uitgestort, werd een openbare bijeenkomst op het laatste moment geschrapt. Met ondersteuning van een bestuurslid van de Historische Kring Wederden heeft Ten Brinke vrijdag 24 december de kaarsjes, al dan niet ook met fotoportret van de gesneuvelde strijders, om 17.00 uur op de graven geplaatst.