Natuur & Milieu

Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter wint Energy Pitch dankzij laagdrempelige activiteiten

WIERDEN/ZWOLLE – Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter heeft op 13 februari de tweede plaats behaald bij de Energiepitch van Natuur en Milieu Overijssel. De wedstrijd werd gehouden tijdens het ‘Kennisfestival Lokale Energie Overijssel’ in Zwolle. Hieraan namen lokale duurzame initiatieven uit Overijssel deel om kennis met elkaar te delen. Ook vertegenwoordigers van de provincie, gemeenten en Enexis waren aanwezig. De presentatie was in handen van André van der Zee, bekend van het programma ‘Het Groene Oosten’ op RTV-Oost.

Zoals vorige week al kort vermeld in deze krant was Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter samen met andere lokale initiatieven uit Deventer en Dalfsen genomineerd voor de Energy Pitch Award 2020. In 2016 ging de Energy Pitch nog naar Wierden dankzij het plan voor de bouw van zonnepark De Groene Weuste. Inmiddels is dit plan gerealiseerd en bovendien wordt het zonnepark binnenkort uitgebreid met nog 4460 panelen. Van de initiatieven van de drie de finalisten werden filmpjes vertoond die door een vakjury werden beoordeeld. Na een vragenronde en beoordeling door de jury won de Wierdens inzending mooie tweede plaats. De eerste prijs ging naar Deventer Energie. De vakjury prees vooral het terugvloeien van de inkomsten van het zonnepark naar de inwoners van Wierden en de toepasbaarheid van het idee in heel Nederland.

Het idee van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter is dat iedereen in Wierden en Enter profijt moet hebben van zonneparken, die immers ook gebouwd worden in het landschap waar iedereen woont. Niet alleen de lasten, maar ook de lusten zijn dan voor iedereen. Daarnaast moeten de inkomsten van het zonnepark volgens de stichting gebruikt worden voor het bevorderen van energiebesparing en opwekking van duurzame energie. Daarom is een laagdrempelige actie bedacht waarbij iedereen die iets koopt om minder energie te gebruiken tachtig procent van het aankoopbedrag terugkrijgt (maximaal vijftig euro per huis). Het gaat om tochtstrips, radiatorfolie, LED-lampen, waterbesparende douchekoppen en thermosstaatkranen, brievenbuskleppen en meer artikelen die kunnen worden toegepast om gas, elektra en water te besparen. De regeling geldt voor iedereen, dus ook voor huurders van woningen. De gemeente Wierden is aangehaakt bij dit initiatief en heeft via een subsidie geld voor koopwoningen beschikbaar gesteld.

“Veel mensen hebben niet begrepen dat er gewoon geld wordt uitgedeeld via dit initiatief. Er ligt namelijk geld op de plank voor meer dan duizend huishoudens. Bovendien mogen degenen die meedoen aangeven dat ze de (gratis) energiecoach van het Energieloket laten komen voor verdere bespaartips. Ook de warmtescans die deze energiecoaches uitvoeren zijn kosteloos. Op een scan is te zien waar de warmte uit uw huis verdwijnt en waar mogelijk nog kan worden geïsoleerd. Hiervan wordt al volop gebruik gemaakt. Inwoners kunnen er nog het hele jaar van profiteren”, aldus een van de leden van de Wierdense stichting. Als men meer dan vijfhonderd euro investeert in isolatie van de woning, komt men nogmaals in aanmerking voor een bijdrage van de stichting van vijftig euro.

In Zwolle kreeg de stichting veel complimenten voor deze acties, waarbij alle inwoners een beetje kunnen meeprofiteren van het zonnepark. De actie voor kleine isolatiematerialen en ledlampen is laagdrempelig. Ook huurders en mensen met een kleine beurs kunnen hier van profiteren. De bonnetjes kunnen elke woensdag worden ingeleverd in het gemeentehuis tijdens het spreekuur van het Energieloket. Tijdens dit spreekuur van 16.00 uur tot 19.00 uur staan de Energiecoaches van de stichting paraat voor vragen over het verduurzamen van de woning en het verlagen van de energierekening.

De eenvoudigste manier om de energiekosten te verlagen is om regelmatig over te stappen naar een andere energieleverancier. Men profiteert dan van de laagste tarieven en een welkomstbonus. Jaarlijks kunt kan hiermee honderden euro’s worden bespaard. Veel mensen schrikken hier nog voor terug of weten niet hoe ze het moeten regelen. De Energiecoaches helpen de mensen hierbij. Zij hopen dat ze vooral mensen in een kwetsbare positie bereiken die zo een aanzienlijke besparing kunnen realiseren.

Het filmpje van Stichting Duurzame Energie Wierden-Enter is te zien op de website. Daar is ook de bon voor de kortingsacties te vinden