Natuur & Milieu

Eerste Nederlandse Staatsprämienstute voor Schwarzwälder Fuchs in Hoge Hexel

Monique Nijmeijer en merrie Juwel-Elyn en hengstveulen Dax.

HOGE HEXEL – Monique Nijmeijer uit Hoge Hexel heeft op 11 september in IJzerlo als eerste Nederlander het predicaat Staatsprämienstute ontvangen voor Schwarzwälder Fuchs, dankzij een bovengemiddeld hoge beoordeling van haar merrie Juwel-Elyn. De merrie mag nu opgenomen worden in het stamboek. In 2019 had Nijmeijer de uitnodiging ontvangen en nu aan alle eisen voldaan.

Schwarzwälder Fuchs is een uniek ras uit Duitsland, dat enkele jaren terug nagenoeg uitgestorven was, maar inmiddels weer toeneemt dankzij ondersteuning en groeiende interesse, ook vanuit Nederland.

De Staatsprämienstute wordt uitgegeven word door de Duitse regering, omdat de Schwarzwälder Fuchs een Duits paardenras is. Dat betekent dat er flink wat eisen en regels gelden om het ras, indien je een stamboekopname wenst, zuiver te houden. Bovendien wordt momenteel getracht het aantal paarden, dat zuiver Schwarzwälder Fuchs is, te vergroten.

Monique heeft Juwel-Elyn inmiddels vijf jaar. “Als veulen hebben we haar gekocht en dan ga je uiteindelijk toch de gok wagen toen bleek dat de driejarige keuring al goed uitpakte! Tijdens zo'n keuring wordt onder andere gelet op het exterieur van het paard, zoals bouw, de stand van de voeten, de halslijn en dergelijke, maar ook de wijze waarop ze beweegt bij het stappen en draven is erg belangrijk.”

Trainingsproces
Twee weken terug was er wederom een keuring en stamboekopnamen, op het terrein van een hippisch centrum in het plaatsje IJzerlo in de Achterhoek. Dit werd georganiseerd in samenwerking met stamboek Niedersachsen in Duitsland. Daarbij waren Duitse keurmeesters aanwezig en werden ook de merrie Juwel-Elyn en het veulen Dax van Monique onder de loep genomen. “Er gaat een heel trainingsproces aan vooraf, voordat je überhaupt in aanmerking komt voor een erkenning. Ze moeten namelijk een behendigheidstest ondergaan, zoals voor een koets lopen, een slede trekken, aan dressuur deelnemen en ga zo maar door.”

Het is volgens Monique dan ook een mooie waardering voor haar inzet dat Juwel-Elyn nu het certificaat heeft ontvangen. Het heeft als meerwaarde dat haar merrie nu volgens het stamboek in het fokprogramma opgenomen mag worden, om zo het ras te behouden en verder uit te bouwen. “We zitten op de goede weg, want ook ons veulen heeft al goede waardering gekregen. Het komt op je pad, we hadden dit niet als doel gesteld.”

Monique is als bestuurslid ook verbonden aan de Schwarzwälder Fuchs Vereniging Nederland. Deze vereniging is sinds 2009 actief, met als doel het ras in Nederland te promoten. Door het organiseren van diverse evenementen en het adviseren van leden en eventuele geïnteresseerden wil de vereniging bijdragen aan de toekomst van de Schwarzwälder Fuchs in Nederland.