Natuur & Milieu

De Morshoeve Enter: al vier generaties volop aandacht voor duurzaam boeren

Judith Stamsnijder in het winkeltje, met onder andere vleesproducten van de Morshoeve.

ENTER – Judith en Herbert Stamsnijder van de Morshoeve runnen De Morshoeve aan de Morslaan in Enter, aan de rand van het dorp. Inmiddels staat de vierde generatie aan het roer van het boerenbedrijf. De twee pakken het nog steeds voortvarend aan, met oog voor een puur vlees- en melkproduct.

Waar het ooit mee begon, de kippenhandel, is nog steeds een aardige basis voor het succes van de Morshoeve. “Ja, de Gildehoenkip. Op het hoogtepunt waren 't er 36.000, nu hebben we er nog zo'n 15.000. De kippen zijn voor de versmarkt, dus voor de supermarkten in Nederland, maar we verkopen ook in onze eigen winkel veel kipburgers, rollades, filet, drumsticks en vleugels en natuurlijk hele kip . Het is een puur product, knetter vers en geheel onbehandeld!”, vertelt Herbert. Hij werkt inmiddels 28 jaar in het bedrijf en krijgt nog wat steun van z'n vader die er op zijn beurt weer in is gerold van moeders kant.

Aandacht voor de streek
Het schetst de lijn en de wijze waarop het gemengd veebedrijf de productie en handel voor ogen heeft: duurzaam, verantwoord en met aandacht voor de streek. Los van de Gildehoenkippen zijn er zo'n 155 melkkoeien en nog eens tachtig runderen. De kalveren van de melkkoeien groeien ter plekke op en worden gebruikt voor het befaamde rosévlees.

Doordat de kalveren in Enter blijven, kunnen Herbert en Judith garanderen dat het qua welzijn wel snor zit. “Ze krijgen ruwvoer van eigen land, maar we houden onze dieren ook vrij van antibiotica. Zo blijft het vlees van onze veestapel zuiver!” Maar ook de slacht en verwerking wordt binnen de regio gedaan, via vleesbedrijf Bolscher, eveneens met de roots in Enter. Belangrijk, meent het echtpaar. "Het vervoer is beperkt en dat geeft minder stress voor de dieren en draagt positief bij aan het milieu. Ook door het vlees hier bij ons in de winkel te verkopen is kwaliteit gegarandeerd: het komt uit de streek, vers van de slacht, nagenoeg onbehandeld en niet meerdere keren ingevroren.

Puur vlees
In het winkeltje van De Morshoeve zijn met name de vleespakketten geliefd bij trouwe klanten. "Eigenlijk alles wat bruikbaar is, vind je terug in de pakketten met zes kilo vlees, ook dat is duurzaam! Dus van gehakt tot hamburger en van kalfshaas tot entrecote." Bovendien zijn er altijd liefhebbers voor bijvoorbeeld lever of tong en ook dat is op bestelling verkrijgbaar bij De Morshoeve. Het vlees is puur, dus niet aangedikt met water of andere stoffen. "Dat horen we ook van klanten die het vlees bereiden. Er komt weinig vocht in de pan en de jus is zoals 'ie hoort te zijn: smaakvol en gezond qua vetgehalte." Los van eigen producten zijn er ook verschillende kaassoorten verkrijgbaar.

Natuurlijke omgeving
Judith staat samen met Heidy Raatgever in de winkel. Herbert heeft z'n handen er inmiddels wat vanaf getrokken, om zich volledig te richten op het vee. Daar ligt zijn passie en bovendien gaat daar zeven dagen per week al voldoende tijd in zitten. Daarnaast hebben de twee oog voor de natuurlijke omgeving waar hun boerderij te vinden is. Zo is iets verderop enige tijd terug al een wildakker ingezaaid en zijn onlangs diverse fruitbomen geplant voor een voedselbosje. De eerste honing is inmiddels een feit, dankzij een bijenvolk van imker Yvonne Eggink uit Wierden. Het plan om ook van het fruit confiture aan te gaan bieden zit nog in het vat. Verder is twee jaar terug flink geïnvesteerd op eigen terrein: asbestdaken zijn verwijderd en op de nieuwe daken zijn ook zonnepanelen geplaatst. Ruim 2.500 zonnepanelen in totaal, voldoende om zo'n 250 huishouden van elektriciteit te voorzien.