Natuur & Milieu

Berkenbomentunnel op De Barkel is samensmelting van natuur en kunst

HOGE HEXEL – Verdwalen in de berken. Dat is de naam van het project dat vorig jaar is ontsproten in het brein van landgoedeigenaar Wim Boom en waar vorige week de laatste hand aan is gelegd op zijn Landgoed De Barkel in Hoge Hexel. Leerlingen van de derde klas van het Zone College, VMBO afdeling groen technische wereld, hebben samen met Bob Radstake van The Greenman Project uit Dalfsen een gangenstelsel van berkenbomen gecreëerd. Het project maakte deel uit van de Week van de Amateurkunst in de gemeente Wierden.

Boom is enthousiast over het resultaat. “Het berkenbosje ligt in het verlengde van de hoogspanningsleidingen die deels over het terrein lopen. Beheerder van die masten, Tennet, komt elke vijftien jaar met grof geweld dat bos kappen, zodat de leidingen vrij blijven. Nu we de bomen hebben omgebogen, hoeven ze niet meer gekapt te worden. Dus behoud van een stukje natuur én ontwikkeling van een kunstwerk.”

Levend kunstwerk
Over een jaar of vijf moeten de bomen zo met elkaar vergroeid zijn, waardoor er tunneltjes zijn ontstaan waar een wandeling door gemaakt kan worden. “Het is een levend kunstwerk”, vertelt Boom. “We willen hier op het landgoed, dat voor iedereen toegankelijk is, kunst en natuur laten versmelten. De tunnel ligt aan de reguliere wandelroute over het terrein.”

Eén sapstroom
Radstake heeft twee weken lang, samen met scholieren van het Zone College en docenten Alfred Heideman en André Welhuis aan het project gewerkt. “Door de lange, dunne berkenbomen om te buigen is het gangenstelsel ontstaan. De bomen en takken maken we her en der aan elkaar met schroeven. Hierdoor ontstaan wondjes in de schors van twee bomen. Deze gaan uiteindelijk samen groeien en zo ontstaat er één sapstroom en dus één grote boom. Een breed gangpad heeft meerdere zijpaden, die allemaal met elkaar verbonden zijn en waar je straks heerlijk kunt wandelen.”

Het project is financieel mogelijk gemaakt door subsidie van het Prins Bernhard Cultuurfonds, de gemeente Wierden en een flinke eigen bijdrage van Boom zelf.