Columns

Join Us - De Welle

Merk je dat je je veel alleen voelt? Dat je graag wat meer sociale contacten zou willen? Wat vaker leuke dingen zou willen ondernemen? Het jongerenwerk van Stichting De Welle begrijpt dat het lastig kan zijn dit in je eentje op te pakken. Speciaal voor jongeren die zich hierin herkennen, organiseren wij Join Us, een tweewekelijkse bijeenkomst waarbij je met leeftijdsgenoten leuke activiteiten kunt ondernemen en nieuwe vrienden ontmoet.

Om de twee weken wordt er op woensdagavond een activiteit ondernomen. De even weken is dit voor de groep twaalf tot achttien jaar en de oneven weken is dit voor de groep van achttien tot 25 jaar. Jullie overleggen zelf welke activiteit je gaat ondernemen en (bijna) alles kan. Wil je meer informatie of wil je een keertje komen kijken? Schrijf je dan in via de website: www.join-us.nu

Past Join us niet zo goed bij jou, maar wil je wel graag wat tips? Check deze:

Praat erover!
De eerste tip is misschien ook wel meteen de moeilijkste. Vertel iemand die je vertrouwt hoe je jezelf voelt en wat je graag zou willen veranderen. Dit kan bijvoorbeeld je vader of moeder zijn, iemand van school of je werk. Kies iemand waarbij jij jezelf op je gemak voelt en vraag of deze persoon even tijd voor je heeft.

Zoek een hobby of een sport
Wat vind je leuk om te doen? Bijvoorbeeld muziek maken, voetballen, tennissen, tekenen, handboog schieten, scouting, badmintonnen of zwemmen. Word lid van een sportclub of vereniging. En je zult zien dat je snel leuke mensen ontmoet met dezelfde interesses als jij. Kijk eens op internet of in een buurthuis wat er bij jou in de buurt allemaal te doen is. Wedden dat er een leuke vereniging voor jou bij zit!

Ben trots op jezelf!
Ben je onzeker over jezelf? Denk je dat anderen jouw gezelschap niet leuk vinden? Van die gedachtes hoef je niets te geloven. Maar dat is gemakkelijker gezegd dan gedaan... Soms helpt de volgende opdracht: schrijf elke dag iets op waar jij trots op bent. Als je dat vaak doet zie je dat je heel veel leuke dingen hebt! Leuke eigenschappen die voor anderen gezellig zijn, en dat maakt jou een leuke vriend of vriendin.

Ga het gewoon doen
Heb je ooit een sociale vaardigheidstraining gevolgd? Ben je eigenlijk allang weer vergeten wat je daar geleerd hebt? Duik dan eens in de kast. Zoek die map of dat boekje op. Want de dingen die erin staan zijn zo gek nog niet. Je kunt er in lezen wat je ook alweer kunt doen om iemand te leren kennen. Door bijvoorbeeld een gesprekje aan te gaan of met iemand af te spreken. Wij weten net als jij, dat je geen vrienden maakt door zo’n boekje te lezen. Maar je leert er wel van! En misschien kun je de tips eens uitproberen.

Kijk eens om je heen
Je bent zeker niet de enige die zich alleen voelt. Bijna de helft van de jongeren voelt zich wel eens eenzaam en voor veel van hen is dat ook echt een probleem. Je ziet het niet aan de buitenkant of op Instagram, maar het is een wel zo. Ook bij jou op school (of je werk) voelen jongeren zich alleen. Kijk eens om je heen. Wie zit er vaak alleen? Of zit bij anderen maar kijkt ongelukkig? Ga eens naast zo iemand zitten en vraag hoe het met die ander is. En wat hij of zij doet in het weekend? Misschien hebben jullie wel iets wat je samen leuk vindt.

Help!
Dan nog even dit: ben je verdrietig omdat je je vaak alleen voelt? Ben je er somber door? Vraag dan om hulp. Jij bent de enige die weet hoe je je voelt. Niemand kan in je hoofd kijken of raden dat jij hulp nodig hebt. Durf je niemand in je omgeving om hulp te vragen? Stuur dan een appje naar Stefanie van het jongerenwerk, telefoon 06 – 81 79 16 22.

Bron tips: www.join-us.nu