Columns

Flevohof 1971 – 1992 in herinnering Herman Eshuis

De uit Wierden afkomstige oprichter en bedenker Herman Eshuis – destijds wethouder van Elburg – had grootse plannen met de Flevohof: Het moest geen park worden om te bekijken, maar om te doen. Herman Eshuis werd geboren in de schoenenwinkel aan de Marktstraat, waar nu by Mom&Son en de Wereldwinkel gevestigd zijn.

Het was in de jaren zestig een merkwaardige gedachte; het Nederlandse volk had grote inspanningen geleverd om een gedeelte van de Zuiderzee droog te leggen en op die vroegere zeebodem zou een gat gegraven worden 4,5 hectare voor een reusachtig plan. Het uitgegraven meer was het centrale punt voor het 140 hectare plan de Flevohof. Het moest een permanente landbouwmanifestatie, een recreatie project worden van internationale allure.

Op de Flevohof ging het eigenlijk niet om kijken, maar om doen, om het te beleven. Het was geen tentoonstelling, geen expositie, de bezoekers moesten niet zeggen ik heb Flevohof gezien, maar ik heb Flevohof gedaan. Vader, moeder en kroost moesten aan hun trekken komen, samen van het ene naar het andere evenement. Zelf broodbakken, zelf eieren sorteren, via een gesloten televisiecircuit of live een kalf geboren zien worden, een champignonkwekerij... De bezoekers konden zien hoe groenten en fruit werden gekweekt, zelf meemaken hoe moderne landbouwmachines werken, alles was mogelijk.

Verwarmde wandelgangen beschermden bezoekers tegen regen en wind en met mooi weer kon men heerlijk dwalen langs waterpartijen of in het park. Op de Flevohof kon je doen wat in grote steden niet mogelijk was: Kinderen konden naar kinderboerderijen, in het oerwoud, in het indianendorp of in de cowboynederzetting hun hart ophalen en hun fantasie aan het werk zetten.

Daarnaast bood het kinderdorp heel veel mogelijkheden, ouders vermaakten zich met het creatieve of vrije spel van hun kroost of ze gingen even naar de crèche waar ze hun jongste peuter heen hadden gebracht. Het was ook mogelijk om te genieten in één van de restaurants van spullen die ze onderweg waren tegengekomen.

De Flevohof was op weg om een unieke recreatieplek te worden, nergens ter wereld was iets dergelijks op touw gezet.

Na de opening in mei 1971 was het de eerste jaren druk, dat werd langzamerhand minder. In 1979 werd besloten om de eerste vier maanden van het jaar te sluiten, voor veel personeelsleden werd werktijd verkorting aangevraagd. In die jaren had directeur Eshuis grootse plannen bedacht, er werd samenwerking gezocht met touringcarbedrijven en veel toeristische attracties op de Veluwe, er moesten dagtrips georganiseerd worden. Vanaf 1980 werden om meer bezoekers te krijgen veel activiteiten georganiseerd op de Flevohof zoals: Land zonder drempels met geld van een landelijke actie (rond de tien of twaalf miljoen). De initiatiefnemers lagen te bakkeleien en Eshuis had het in een paar maanden geregeld.

Verder waren er de forelviskampioenschappen, kunstbeurzen in de kassen, de eerste trekkertrekwedstrijden in Nederland, 1600 SRV melkboeren op één dag bij elkaar en ze ook te eten geven, de landelijke bijeenkomst van de plattelandsvrouwen bond, familie dagen onder andere de Eshuis familie, de wereldtuinen (zijn er nog), ploegen kampioenschappen, houtzaag wedstrijden en vlaggendag. Ondanks alle inspanningen kon de Flevohof het hoofd niet boven water houden. Het park werd helaas in oktober 1992 gesloten.

In 1994 werd het park overgenomen, in mei dat jaar is Pretpark Walibi geopend. Op een deel van de voormalige Flevohof werd in 1995 bovendien ook nog de grote Wereldjamboree van scouts van over de hele wereld gehouden.

Oprichter en bedenker van het park, Herman Eshuis is in november 1995 in het Drentse Oud-Aalden op 68-jarige leeftijd overleden. Juist in die periode daarvoor had Herman Eshuis een groot aandeel in de organisatie van Wierden vijftig jaar vrij.