Columns

Bakkerswinkel verdween uit het straatbeeld

Er staan appartementen op de plek van de historische bakkerszaak van (ooit) Jannes Veneman. In augustus 2001 werd er begonnen met het realiseren van appartementen op de plek van bakkerij Lohman. De ruimte was voor de bakkerij te klein en er waren plannen om verder te gaan op het Bedrijvenpark, aldus eigenaar H. Feddema in juni 2001.

Jannes Veneman liet in 1924 het pand aan de Kerkhofstraat bouwen, maar alleen om daar te wonen. Hij verdiende toen de kost als bakkersknecht bij bakker Bernard Geertman. Na het overlijden van Geertman bleef hij aanvankelijk gewoon doorwerken bij de weduwe Naatje Geertman. In het begin gingen deze werkzaamheden gewoon door, maar later werd het brood betrokken van collega Eshuis uit Wierden.

In 1946 wilde Jannes Veneman op eigen benen staan. Hij liet door de Wierdense aannemers Hengstman en Schapink een bakkerij bouwen achter het pand aan de Kerkhofstraat. Het brood werd in die tijd nog allemaal uitgevent. Voor negentien cent kregen de mensen een brood netjes thuis bezorgd.

De zaken gingen goed en in 1969, als zijn zoon al in het bedrijf werkzaam is, bouwde aannemer Dollen achter het pand een nieuwe ruime bakkerij. In 1966 liet Veneman zijn voorkamer tot winkel verbouwen.

Een andere bakker in Wierden was destijds Gerhard Lohman. Hij werd in 1894 geboren in het Duitse Gildehaus en werkte als douanier bij de grens. Daarvoor verdiende hij als bakker zijn brood. Lohman kwam als bakkersknecht in 1920 te werken bij de weduwe Prümers aan de Marktstraat. Toen zij stopte begon hij in 1925 als zelfstandige door de zaak van bakker Bergkamp over te nemen. In die tijd werd nog met paard en wagen gevent. In 1948 kwam daar wat verandering in want voor het venten werd een driewielerbakfiets aangeschaft. De zaak kwam in 1970 in handen van zijn schoonzoon Feddema. Deze wilde expansie en kocht in 1974 de bakkerszaak van Veneman. In 1999 trok Feddema zich geleidelijk terug en deed zijn zaak over aan zijn zoon Han. Anno 2019 is er in Wierden geen bakkerszaak meer van de Familie Lohman Feddema.