Columns

25 jaar Stichting Historische Kring Wederden (16)

In het kader van het 25-jarig jubileum van de Stichting Historische Kring Wederden staat deze rubriek in het teken van wat er in 25 jaar tijd in het straatbeeld van Wierden veranderde.   

Elektrozaak Harrie Lammertink
Harrie Lammertink begon na zijn opleiding aan de Ambachtschool als aankomend monteur bij installatiebedrijf Paauwe.

Met zijn eigen installatiebedrijf begon Harrie samen met zijn vrouw Ria in 1965 aan de Enterweg 12 in een oude paardenstal. Hij kocht bij groothandel Claessen voor driehonderd gulden aan materiaal en van zijn vakantiegeld kocht hij gereedschap en een Volkswagenbus. In de begintijd werkte hij voor veel Wierdense firma's, waaronder Gorate, Aan de Stegge Goor, Broomchemie, Wierdense Draad Industrie, Teunissen en Becking, Nijhof en Wassink, Smit Veto, Boom metaal en vele anderen.

In het jaar 1966 werd er begonnen met een klein winkeltje. Harrie huurde een pand van Ter Hedde aan de Jalinkstraat, een verbouwde directiekeet. De zaken gingen goed en in 1968 werd aan de 1e Esweg een nieuwe winkel gebouwd, met een woning erboven. Deze werd in 1972 uitgebreid met een werkplaats, later in gebruik als kantoorruimte.

In de loop van het jaar 1980 werd begonnen met zendapparatuur voor licentiehouders, waar later de 27MC bakjes aan werden toegevoegd. Dit was jaren een hype en in korte tijd werd de Firma Lammertink in heel Nederland bekend. In 1982 werd de winkel uitgebreid met honderd vierkante meter en nog eens tweehonderd vierkante meter werkplaats. Een kelder werd als magazijnruimte ingericht.

In 1984 werd er een winkel in Rijssen geopend en in 1987 aan het Binnenhof een tweede winkel in Wierden, op de plek van voorheen Höften Galanterieën (thans Hema). In 1992 werd de winkel in Rijssen van de hand gedaan vanwege gezondheidsproblemen van Harrie.

Zoon Huub komt in 1993 in de zaak. Hij professionaliseert het installatiebedrijf en heeft niet zoveel met het winkelbedrijf. In 1997 wordt een grote uitverkoop gehouden, waarna Huub in 1998 het gehele bedrijf overneemt.

Het gehele bedrijf is begonnen met één monteur Harrie en zijn vrouw Ria. Op het hoogtepunt waren er 28 personeelsleden aan het werk. Lammertink Elektro was en is nog steeds een begrip in Wierden. Thans is het gevestigd aan de Rijssensestraat, net buiten de dorpskern.