Algemeen

Zonnebloem afdeling Wierden zoekt enthousiaste vrijwilligers

WIERDEN – De Zonnebloem afdeling Wierden is hard op zoek naar vrijwilligers die zich in willen zetten voor de lokale medemens; het groeiend tekort aan enthousiaste vrijwilligers is onderhand een nijpend probleem aan het worden, terwijl door de vergrijzing de vraag naar gezelschap vanuit de Zonnebloem zal toenemen.

De vrijwilligers zijn met name nodig voor het gastenbezoek, denk daarbij aan een kleinschalige activiteiten, bij mensen met lichamelijke beperkingen. Doel is door die bezoekjes de eenzaamheid te doorbreken en voornamelijk gezelschap te bieden. “Je hoeft dus als vrijwilliger absoluut geen zorg te verlenen! Het draait echt om het sociale aspect”, benadrukken José Rouweler, bestuurslid en Francien Boshoeve, voorzitter van de lokale afdeling.

 

Minder vrijwilligers

Volgens de twee bestuursleden ontstaat er op korte termijn een gebrek aan vrijwilligers, doordat de leeftijd van de bestaande groep oploopt. “Mensen haken na vele jaren af, omdat ze zelf te oud worden om nog goede begeleiding te kunnen geven. En van onderaf stromen er te weinig nieuwe vrijwilligers binnen”, duidt Francien. “Als je nagaat dat we ongeveer honderd gasten op de lijst hebben en nu maar 38 vrijwilligers, dan zie je dat het omslagpunt in zicht is. We willen eigenlijk niet dat we geen nieuwe gasten meer toe kunnen laten, dat zou heel erg jammer zijn. Daarom zijn we op zoek naar fanatieke, nieuwe vrijwilligers.”

 

Hechte club

De groep vrijwilligers van de Zonnebloem in Wierden is hecht en is de 'club' bovendien ook trouw, weet José: “Je bouwt een bijzonder band op met degene die je als vrijwilliger begeleidt. En die begeleiding bestaat vaak uit een wekelijks bezoekje; hoe vaak je naar iemand toe gaat is aan jezelf en doe je in overleg met elkaar. Daarnaast hebben we vier à vijf keer per jaar een grotere activiteit vanuit de lokale afdeling. Denk aan de Kerstmiddag, Sinterklaas, een busreis en de pannenkoekenactie. Alles heeft tot doel om vereenzaming te voorkomen en iedereen een mooi moment te bieden.”

 

Voor wie interesse heeft – ongeacht de leeftijd – om zich op regelmatige basis in te zetten voor een mede-inwoner uit de kern Wierden, Hoge Hexel of Notter-Zuna kan contact opnemen met José Rouweler via mail mjrouweler@hotmail.com of telefoon 06 – 43 19 17 19 of met Francien Boshove boshove@xs4all.nl of telefoon 06 – 40 82 84 56. Het is mogelijk om eerst een informerend gesprek te hebben of om een keer mee te kijken hoe het ondersteunen binnen de Zonnebloem er aan toe gaat. “Je wordt echt niet meteen in het diepe gegooid”, aldus Francien. “Dus kom gerust een keertje kijken. Dan kunnen we ondersteuning blijven aanbieden aan al die gasten die we binnen onze afdeling in Wierden hebben.” Tevens is het mogelijk om op www.zonnebloem.nl/wierden al wat informatie te vinden.